Isät jäävät selkeästi harvemmin hoitovapaille, vaikka se voisi hyödyttää kaikkia: "Isien kannattaisi ihan taloudellisesti ajatellen jäädä kotiin"

Kumpi joustaa - työ vai perhe? 8:22

Huomenta Suomessa keskusteltiin perjantaina isien hoitovapaista. Edelleen niistä suurimman osan käyttävät äidit, vaikka kaikki voisivat hyöytä hoitovapaiden jakamisesta.

Ole Hiltunen vietti lapsensa synnyttyä kolme viikkoa kotona ja lapsen ollessa vuoden vanha neljä kuukautta. Edelleenkään Suomessa ei ole kovin yleistä, että isä jää hoitovapaalle.

Urasuuntautuneiden äitien Mothers in Business -verkoston edustaja Mirva Sihvonen sanoo samaa: edelleen selkeästi valtaosa hoitovastuusta ja vanhempainvapaista menee äideille. Verkosto edustaa nykyisin myös isejä, ja kannusta kaikkia miettimään jo odotusaikana, miten lapsen hoito jaetaan.

– Koemme, että siitä [hoivavapaiden tasaisesta jakamisesta] hyötyy koko perhe – ja myös työelämä. Sitä kautta naisten työmarkkina-asema tasa-arvoistuu, kun hoitovapaat jakautuvat tasan, Sihvonen sanoo.

Hänen mukaansa jokainen perhe tietää toki tilanteensa itse ja on paras päättämään siitä, kumpi jää kotiin. Sihvonen kehottaa kuitenkin hiukan uhraamaan asialle ajatusta.

– Asiaa kannattaa tarkastella monista näkökulmista ja miettiä omia asenteita. Sanoisin, että me äidit voisimme antaa vähän enemmän tilaa sinne isille miettiä, Sihvonen sanoo.

Yleensä perheissä ajatellaan, että olisi kustannustehokkaampaa, jos äiti jää kotiin, koska hänellä on pienemmät tulot. Sihvosen mukaan väite ei kuitenkaan pidä paikkansa.

– Esimerkiksi verotus tasaa tilannetta niin, että isien kannattaisi ihan taloudellisesti koko perhettä ajatellen jäädä kotiin, Sihvonen sanoo.

Kuinka helppoa iseillä on jäädä isyyslomalle ja hoitovapaalle? Voiko perheystävällisyydestä tulla valtti työmarkkinoilla? Tehdäänkö perhevapaauudistusta elinkeinoelämän vai lasten ehdoilla? Katso keskustelua yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat