Harva isä jää taaperon kanssa kotiin: "Pyykkirumba, ruuat monta kertaa päivässä – rankin työni"

Harva isä käyttää vanhempainrahakautta 2:05

Vaikka isyysvapaiden käyttö Suomessa on lisääntynyt viime vuosina, etenkin pidemmille perhevapaille jää edelleen lähes aina vain äiti.

Suurin osa isistä pitää kolme viikkoa isyysvapaata kun vauva syntyy, mutta vain muutama prosentti isistä jää pidemmälle vanhempainrahakaudelle. Äiti ja isä voivat keskenään päättää siitä, kumpi jää vanhempainrahakaudelle, ja yleensä äiti jää.

Kolmen lapsen isä Risto Sarvas Espoosta teki kuitenkin toisin. Hän jäi yli vuodeksi hoitamaan esikoistaan kotiin.

– Töihin palattuani sanoin, että lastenhoito kotona oli tärkein työni, mutta rankin. Siinä kun hoidat jatkuvasti pyykkirumbaa, ruuat monta kertaa päivässä...Turha puhua, että kotona lapsia hoitavat pääsisivät helpolla.

Sarvasta mietitytti myös taloudellinen puoli.

– Laskin että 60 prosenttia tulot laskivat meidän perheessä. Mutta jäin kotiin, koska halusin olla läsnä lasteni arjessa.

Pitkät perhevapaat heikentävät äitien asemaa työmarkkinoilla

Tutkimuspäällikkö Minna Salmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo äitien aseman yhteiskunnassa jäävän heikommaksi pitkien perhevapaiden takia.

– Nimenomaan naisilla on paljon määräaikaisuuksia, ja niitä perustellaan muun muassa sillä, että äidit ovat riski työnantajalle, koska äitien perhevapaista syntyy kuluja.

– Toisaalta on kysymys myös isän ja lapsen oikeuksista, sillä lapsella pitäisi olla yhtäläinen oikeus molempiin vanhempiin, ja olisi tärkeää, että isä hoitaisi lapsia pieninä, sanoo Salmi.

Realismia on myös se että perheen tulot eivät useimmiten laske niin paljon, jos kotiin jää isän sijaan äiti. Kyse ei ole kuitenkaan pelkästään rahasta, sanoo Väestöliiton perheystävällisesti töissä -hanketta vetävä Lassi Köppä.

– Kyllä se asenteista lähtee niin perheissä kuin työpaikoilla. Perheissä voi olla perinteisiä sukupuolirooleja, että äiti haluaa jäädä kotiin, mutta isän pitäisi pitää huolta kotimarkkina-asemastaan ja jaettava hoivavastuuta, sanoo Köppä.

Lue myös:

    Uusimmat