Isän ja ukin itsemurhat romahduttivat Esan, 26, – etsii nyt itselleen varaisää: ”Joku joka olisi läsnä, ei tarvitse edes sanoa mitään”

Helsingissä asuva 26-vuotias Esa Oksman on kärsinyt koko elämänsä isähahmon puutteesta. Hänen oma isänsä kärsi alkoholismista ja teki itsemurhan reilu kaksi vuotta sitten. Oksmanin ukki teki myös itsemurhan samana vuonna.

Masennuksen ja mielenterveysongelmien kanssa jo aiemmin painineelle Oksmanille läheisten itsemurhat olivat romahduttava kokemus.

– Isän ja ukin kuoleman jälkeen ongelmat räjähtivät käsiin. Menin toimintakyvyttömäksi ja tuskaiseksi. Nämä pari vuotta ovat olleet melkeinpä maanpäällistä helvettiä, Oksman kertoo MTV Uutisille.

Oksman kertoo murtuneensa, kun Auroran päiväsairaalassa mielenterveysongelmista kärsivät potilaat kävivät pienryhmissä läpi elämäntarinoitaan.

– Minä murruin siinä vaiheessa kun puhuin isästäni. Siinä huomasin ensimmäistä kertaa, että minua vaivaa tämä isän puute. Olen kärsinyt siitä aika paljon. Isäsuhteestani puhuminen oli minulle vaikea pala. 

Kämppiksen isän käynti "iski tosi lujaa"

Isyys antaa elämään makua 1:41

Video yllä: Isyys antaa elämään makua.

Oksman kertoo asuvansa kimppakämpässä. Hän päätti laatia Facebookiin ilmoituksen varaisän löytämiseksi sen jälkeen kun hänen kämppäkaverinsa isä oli ollut asunnolla yötä.

– Asia käynnistyi, kun kotiini tuli normaali ja myötätuntoinen isähahmo. Se iski tosi lujaa arkaan paikkaan ja minulla oli pasmat sekaisin kun tarkkailin normaalia isä-poikasuhdetta. Ajattelin, että ei minulla ole mitään hävittävää ja tein ilmoituksen Facebookiin vara-isän löytämiseksi.

Päivityksestä tuli hitti

Päivityksestä on tullut nopeasti suosittu. Pian päivityksen julkistumisen jälkeen hänen puhelimensa alkoi piipata viesteistä ja useat mediat ovat ottaneet yhteyttä. Tilanne tuli Oksmanille täytenä yllätyksenä.

– Luulin, että saisin ehkä vain muutaman tykkäyksen ja jonkun kommentin, mutta siitähän tulikin hitti. Olen aidosti yllättynyt kuinka ihmiset ovat valmiita auttamaan ja tukemaan, Oksman hämmästelee.

Oksmanin mukaan jo muutamassa tunnissa on ilmoittautunut ainakin yksi varteenotettava varaisä-kandidaatti.

Oksmanilla ei ole suuria vaatimuksia varaisälle. Hän haluaisi tehdä varaisän kanssa arkisia asioita: viettää välillä aikaa yhdessä, keskustella ja käydä ehkä lenkillä.

– Haen ihanan harmaata tasapaksua arkea, sitä minä tarvitsen. Joku joka olisi läsnä, ei tarvitse aina edes sanoa mitään. 

Ei katkeruutta omaa isää kohtaan

Oksman toteaa, että hän ei ole katkera omalle isälleen.

– Isälläni oli omat ongelmansa. Hän ei ehtinyt olla isä minulle, mutta ei hän sitä tahallaan tehnyt. Mielenterveysongelmat ja alkoholi veivät minulta isän.

Oksman kertoo, että äiti on hänen elämänsä tärkein henkilö.

– Äiti on aina paikannut isäni jättämää aukkoa. Olen tukeutunut äitiin kun isällä oli vaikeata.

Oksman toivoo, että hänen Facebook-viestinsä herättämä huomio toimisi avauksena muillekin vastaavissa ongelmissa painiville.

– Toivon kyllä, että tämä herättäisi keskustelua ja rohkaisisi muitakin hakemaan apua. Ei tarvitsisi olla yksin ongelmiensa kanssa. Sen kun on itse läheltä todistanut miten siinä käy, jos jää yksin ongelmiensa kanssa, hän kiteyttää.

Lue myös:

    Uusimmat