Mainos

Isä koki lastensa muuttuneen etäisiksi – haluaa nyt kieltää älypuhelimet alle teini-ikäisiltä

Omien lastensa epäsosiaalinen käytös sai Tim Farnumin huolestumaan älypuhelinten vaikutuksista lapsiin. Nyt hän haluaakin kieltää lailla niiden myymisen alle 13-vuotiaille.

Lääkäri ja viiden lapsen isä Tim Farnum Coloradosta haluaa kieltää älypuhelimet alle teini-ikäsiltä lapsilta. Hän tuli tähän tulokseen, kun kaksi hänen nuorinta lastaan saivat älypuhelimet ja muuttuivat hänen mielestään etäisiksi ja sulkeutuneiksi.

Farnum kertoo, että hänen energiset ja ulospäinsuuntautuneet poikansa muuttuivat synkeiksi, hiljaisiksi ja etäisiksi. Pojat tuskin poistuivat enää huoneistaan, ja kun isä yritti viedä puhelimen pois toiselta heistä, sai poika kiukunpuuskan. Farnumin mielestä reaktio muistutti huumeriippuvaisen vieroitusoireita.

Farnum ryhtyikin tutkimaan ruutuajan sivuvaikutuksia lapsilla ja löysi tilastoja, jotka kertoivat teknologian haittaavan lasten aivojen ja sosiaalisten taitojen kehittymistä.

Alkuvuodesta hän perusti kahden muun lääketieteen ammattilaisen kanssa PAUS-järjestön, jonka tavoitteena on lakiehdotus älypuhelinten myynnin rajoittamiseksi lapsille. Jos lakiehdotus menee läpi, tulee Coloradosta ensimmäinen osavaltio Yhdysvalloissa, jossa älypuhelinten myynti alle 13-vuotiaille kiellettäisiin lailla.

Kielto velvoittaisi kauppiaita kysymään älypuhelinten ostajilta laitteen pääasiallisen käyttäjän iän.

Farnumin ehdotus on saanut yllättävän paljon kannatusta vanhemmilta ja isovanhemmilta, jotka kokevat lasten käyttävän liikaa älylaitteita ulkoilemisen kustannuksella. Vastustajiakin löytyy, osa heistä lainsäätäjiä, jotka pitävät asiaa kasvatuksellisena eivätkä lainsäädännöllisenä ongelmana.

Asiasta tekee ongelmallisen myös se, että älylaitteita, kuten tabletteja, käytetään yhä enemmän myös osana opetusta ja oppimista. Farnum toivoo kuitenkin, että hänen hankkeensa synnyttäisi keskustelua vakavasta aiheesta, vaikka lakiehdotuksella onkin vielä pitkä matka edessään päästäkseen käsiteltäväksi.


---

7:14

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.