Mainos

IS: Mellunmäen imaamin mukaan naisten kättely ei ole soveliasta

MTV Uutiset kertoi eilen ruotsalaispoliitikosta, joka aiheutti kohun kieltäytymällä kättelemästä naistoimittajaa. Eilen uutisoitiin myös syyrialaispojista, jotka kieltäytyivät kättelemästä opettajaansa. Tämä on ainoastaan islamin tiukan siveellisyyssäännön noudattamista, toteaa Mellunmäen imaami. 

Ilta-Sanomien haastattelema imaami Abbas Bahmanpour sanoo, että moni uskovainen ajattelee, ettei vastakkaisen sukupuolen koskettaminen ole soveliasta.

– Suurin osa uskonoppineista kieltää kaiken fyysisen kontaktin vastakkaisen sukupuolen kanssa, jos hänen kanssaan ei ole naimisissa tai jos hän ei ole lähisukulainen, helsinkiläisen moskeijan imaami Bahmanpour kertoo.

Tarkoitus ei ole loukata

Imaami itse asiassa pitää kättelyyn suostumista vähemmistön mielipiteenä. Kätellä voidaan siksi, ettei loukata toista osapuolta, Bahmanpour sanoo.

Ilta-Sanomien haastattelema Suomen islamilaisen neuvoston varapuheejohtaja Pia Jardin mukaan käytännöt ja tulkinnat vaihtelevat. Jardin mukaan kysymys on kuitekin myös hygieniasta – jotkut kieltäytyvät kättelystä, jotteivat taudit leviäisi.

Imaami ei myöskään kättele vastakkaisen sukupuolen edustajia ja kertoo saaneensa ymmärrystä, kun on selittänyt syynsä.

Selkeät rajat

Bahmanpourin mukaan siveellisyyssäädökset ovat tarkoituksella tehty tiukoiksi, jotta niihin ei jäisi mitään tulkinnanvaraa.

– Muuten voi mennä niin, että jos saa kätellä, saanko halata, jos saa halata, saanko suudella, jos saa suudella, niin saanko jotain ja niin pois päin, Bahmanpour luettelee.

Arjen asioinnissa tahaton kosketus voisi tulla vaikkapa kaupan kassalla. Imaami kuitenkin sanoo, että tältäkin voi välttyä.

– Yleensä he laittavat rahan käteen niin, että siinä on seteli tai kuitti alla tai tiputtavat rahan pöydälle. Eihän siinä tule käteltyä, Bahmanpour sanoo.


Lue koko Ilta-Sanomien juttu täältä.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.