Mainos

Irlannin pääministeri uskoo rauhansopimukseen

Irlannin pääministeri Bertie Ahern uskoo, että pääsiäisenä syntynyt Pohjois-Irlannin rauhansopimus voi viimeinkin lopettaa vihanpidon protestanttien ja katolisten välillä. Tärkeintä olisi päästä kaksikymmentä vuotta jatkuneista päivittäisistä murhista ja pommihyökkäyksistä, Helsingissä vieraillut Ahern sanoi.

-On valitettavasti väistämätöntä, että jotkut pienet ääriryhmät vieläkin yrittävät lietsoa väkivaltaa. Viime viikonloppunakin tapahtui kaksi murhaa; yksi kunnantyöntekijä ammuttiin työpaikallaan, toinen nuori mies potkittiin hengiltä vain koska hän oli katolilainen. Ahern ennusti, että äärimmäiset ryhmät tulevat lähikuukausina tekemään uusia terroritekoja rauhansopimuksen sabotoimiseksi. Kysymys on kuitenkin pienistä ryhmistä, hän sanoi.
-Keskeisimmät aseistautuneet ryhmittymät eivät ole osallistuneet väkivaltaan, ja tulee viemään aikaa ennen kuin saamme ääriryhmät kitkettyä.

Ahern vieraili eilen ja tänään Suomessa, pääministeri Paavo Lipposen (sd.) vieraana. Pohjois-Irlannin rauhansopimus oli esillä keskusteluissa, ajankohtaisten EU-aiheiden ohella.
-Sopimus on tasapainoinen ja kattava, ja on kaikkien osapuolten etujen mukaista hyväksyä se. Kukaan ei saanut siinä kaikkea haluamaansa, mutta kukaan ei jäänyt ilman, Ahern sanoi. Irlannissa ja Pohjois-Irlannissa järjestetään rauhansopimuksesta kansanäänestykset 22 toukokuuta. Ahern kertoi lehdistötilaisuudessaan, että sopimus asetetaan kansan hyväksyttäväksi kokonaisuutena. Yksityiskohtiin, kuten perustuslain muutoksiin, ei kysytä kansalta mielipidettä.
-Sopimus on kokonaisuus, se joko hyväksytään tai torjutaan sellaisenaan.

Tällä hetkellä suurin avoin kysymys on miten sopimukseen suhtautuu Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA:n poliittinen siipi, Sinn Fein.
-Olen vielä toiveikas, että myös Sinn Fein asettuu kannattamaan sopimusta, kun he kahden viikon kuluttua pitävät asiasta ylimääräisen kokouksen.

Holkerille kauniit kiitokset

Lipponen onnitteli Ahernia Pohjois-Irlannin rauhansopimuksesta, ja toivoi sen tulevan kaikkien osapuolten hyväksymäksi.
-Suomalaisina olemme iloisia, että Harri Holkerin työn kautta olimme mukana sopimuksen aikaansaamisessa, Lipponen sanoi. Ahern kiitti Suomen tuesta, ja ylisti erityisesti Holkerin panosta.
-Hänen ja kahden muun puheenjohtajan neuvotteluihin panema työ ja aika oli äärimmäisen tärkeää. Tilannetta ei olisi ikinä voitu ratkaista ilman kansainvälistä välitystä, Ahern sanoi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.