Mainos

Iranissa voimakas maanjäristys

Etelä-Irania on vavisuttanut voimakas maanjäristys. Järistys on tuhonnut useita kyliä ja vaatinut myös ihmishenkiä.

Etelä-Irania on vavisuttanut voimakas maanjäristys, jonka voimakkuus on iranilaisten viraomaisten mukaan ollut 5,9 Richterin asteikolla. Maanjäristys on tuhonnut maan tasalle useita kyliä. Viranomaisten antamien tietojen mukaan järistyksen ei kuitenkaan tiedetä vaatineen enempää kuin yhdeksän kuolonuhria. Loukkaantuneita on noin 50.

Maanjäristys sattui Qeshmin saaren tuntumassa Suomen aikaa klo 12.23. Myöhemmin aluetta ravisteli vielä kolme melko voimakasta jälkijäristystä. Saari sijaitsee Persianlahden rannikolla lähellä Bandar Abbasin kaupunkia. Saarella on 100 000 asukasta. Iranin uutistoimisto Irnan mukaan saaren keskussairaala on täynnä loukkaantuneita ihmisiä. Iranin Punaisen Puolikuun vapaaehtoinen kuvasi tilannetta sairaalassa epätoivoiseksi.

- Loukkaantuneiden määrä on hyvin suuri, ja ihmiset ovat käytävillä. Tarvitsemme telttoja ja huopia, hän sanoi.

Saaren suurin kaupunki, myös nimeltään Qeshm, on ilmeisesti säilynyt vaurioitta, kertoo saaren kuvernööri Heydar Alishbandi. Hänen mukaansa tuhoutuneet kylät sijaitsevat vähemmän asutussa saaren länsiosassa.

Punaisen Puolikuun mukaan järistys on koetellut pahiten Tonbanin, Gavarzinin, Khaledinin ja Gourianin kyliä Qeshmissä. Kylien talot on rakennettu savitiilistä. Sortumisvaaran vuoksi taloissa ei voi nyt asua.

- Loukkaantuneita kuljetetaan saarelta pois kolmella helikopterilla Bandar Abbasiin. Alueelle on lähetetty telttoja ja muita tarvikkeita, hän lisää.

Suomessa seismologian laitos mittasi järistyksen voimakkuudeksi 6,0 Richterin asteikolla. Yhdysvalloissa järinän voimakkuudeksi saatiin peräti 6,1 Richterin asteikolla. Tämän suuruusluokan maanjäristykset voivat aiheuttaa suurta tuhoa. Myöhemmin aluetta ravisteli vielä kolme melko voimakasta jälkijäristystä.

Järistys tuntui myös Dubaissa, Arabiemiraateissa. Dubain asukkaat pakenivat korkeakerroksisista taloista, kertoo uutistoimisto AFP.

Iran sijaitsee vaarallisella alueella maanjäristysten kannalta

Iranissa on sattunut maanjäristyksiä useasti aiemminkin. Viimeksi helmikuussa tänä vuonna maa vavahteli Iranin kaakkoisosissa, Zarandin alueella. Raunioista löydettiin yli 600 kuollutta ja 1400 loukkaantunutta. Kymmenien tuhansien ihmisten kodit tuhoutuivat.

Vuonna 2003 maanjäristys surmasi Bamissa 30 000 ihmistä ja yli 80 000 jäi kodittomaksi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.