Mainos

Iranin presidentti taipui ehdolle

Iranin uudistusmielinen presidentti Mohammad Khatami on asettunut ehdolle virkaansa toiseksi nelivuotiskaudeksi.

Khatami

Khatami, 57, kertoi kuitenkin tehneensä päätöksen ehdokkuudestaan vastentahtoisesti. -Henkilökohtaisesti olisin mieluummin jossain toisaalla, totesi Khatami rekisteröidyttyään ehdokkaaksi vain kahta päivää ennen ehdokasasettelun takarajan umpeutumista.

-Suostuin kuitenkin ehdokkuuteen, koska kansa näyttää tahtovan minut toiselle kaudelle, ja minun asemassani kansan tahto on laitettava etusijalle, totesi presidentti kyyneleitä poskiltaan pyyhkien. Vaikka Khatamin odotetaan voittavan vaalit, on hänen vastentahtoisuutensa on ymmärrettävää: häntä vastustavien vanhoillisten rintama on vahva.

Khatami onkin todennut, ettei hänellä asemastaan ja kansansuosiostaan huolimatta ole kyllin todellista valtaa haluamiensa uudistusten toteuttamiseksi. -Neljä vuotta sitten astuessani virkaan minulla oli selkeät ajatukset. Osin olenkin onnistunut, mutta menestyksestä on maksettu kova hinta, totesi liikuttunut presidentti.

Uudistusmielisiä vainotaan

Khatamin virkakaudella monet uudistusmieliset on syrjäytetty viroistaan tai jopa vangittu, ja maltillisia sanomalehtiä lopetettu. Uskonnolliset johtajat eivät myöskään ole katsoneet hyvällä presidentin yrityksiä parantaa Iranin suhteita länsimaihin.

-Monet ovat kärsineet ja monet elävät erittäin hankalassa tilanteessa, hän summasi kannattajiensa aseman. Iranin valtiollisessa televisiossa - joka on vanhoillisten hallinnassa - ei erikseen mainittu Khatamin asettumista ehdolle.

Iranin presidentinvaalit pidetään 8. kesäkuuta. Vaaleihin on jo asettunut ehdolle pitkälti toistasataa ehdokasta, mutta vanhoilliset tuskin ehtivät löytää Khatamille varteenotettavaa vastaehdokasta. Khatami tuli valtaan 1997 lähes 70 prosentin kannatuksella. Tällä kertaa hänen suosionsa ei kuitenkaan oleteta nousevan vastaaviin lukuihin, koska kansa on ollut tyytymätön uudistusten hitauteen ja talouden tilaan.

(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.