Mika Aaltola: Israel ei voi jättää kostamatta Iranin iskua – "Kello alkoi tikittää jo lokakuussa"

Kostaako Israel Iranille - mitä vihanpidosta voi seurata? 11:22

Jerusalem Post -lehden mukaan Israelin asevoimat on tehnyt päätöksen, miten se vastaa Iranin viikonloppuiseen ohjus- ja lennokkihyökkäykseen. Lehden haastattelemien lähteiden mukaan vastaiskun tarkkaa ajankohtaa ei ole vielä päätetty, mutta se voisi tapahtua jo lähipäivinä.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi, että Israelin oma strateginen kulttuuri vaatii sitä tekemään vastaiskun Irania vastaan. Kyseeseen voisivat tulla esimerkiksi kyberiskut tai Iranin ydinohjelmaan iskeminen.

– Muuten hyväksyttäisiin se, että Iran saa iskeä, kunhan ohjukset torjutaan. Ohjusten lähes täydellinen torjuminen ei riitä Israelin näkökulmasta. 

– Tavallaan kello alkoi tikittää jo lokakuussa, kun Hamas teki ennenkuulumattoman iskunsa Israelia vastaan, Aaltola toteaa.

Rationaalisuus ja maltti jäävät taustalle

Isku voisi Aaltolan mukaan tapahtua lähiviikkojen aikana. Monet länsimaat ovat kehottaneet Israelia malttiin, jotta ennestään jännittynyt tilanne ei eskaloitu laajemmaksi konfliktiksi alueella. 

Aaltola muistuttaa, että sodan kaltaisessa tilanteessa rationaalisuus ja maltti jäävät taustalle.

– Logiikka on usein se, että kunhan häviää vähemmän kuin vastustaja, silloin tosiasiassa voittaa. Luulen Iranin halunneen näyttää, että se kykenee iskemään ja saamaan "sankaripisteitä". Ja Israelin piti perustaa oma pelotteensa niin, ettei Iranin isku jää ilman rangaistusta.

Venäjä ja Iran ovat läheisiä liittolaisia, ja Iranin on toimittanut runsaasti lennokkeja käytettäväksi Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainassa. Israelin tilanteen kiristyessä lennokit ovatkin pois Ukrainasta.

– Varmasti Kremlissä mietitään, millaisia sotkuja Lähi-idässä syntyy. Molempien tavoitteena on lännen haastaminen. 

– Sotkujen synnyttäminen voidaan nähdä voittoina. Logiikka on sama eli jos iskee vihollista vastaan, se on voitto vaikka siitä syntyisi myös negatiivisia seurauksia, Aaltola sanoo.

Mitä tekevät Saudi-Arabia ja Jordania?

Lähi-idän monimutkaisella shakkilaudalla myös Saudi-Arabian ja Jordanian asema on hankala Israeliin ja Iraniin nähden. 

Maat eivät ole kovin hyvissä väleissä Iranin kanssa ja Jordania auttoi torjumaan Iranin viikonloppuista iskua yhdessä Israelin muiden liittolaisten kanssa. 

Saudi-Arabia on puolestaan pitkään kilpaillut Iranin kanssa alueellisesta vallasta Lähi-idässä. Kuningaskunnan välit Israeliin ovat lämmenneet, vaikkei se olekaan vielä Israelin valtiota tunnustanut.

Lue myös:

    Uusimmat