Iranilaistoimittaja pakeni ulkoministerin delegaatiosta Ruotsissa ja hakee turvapaikkaa Suomesta: "Hän on huolestunut turvallisuudestaan"

Iranin ulkoministeriön delegaatiosta Ruotsissa karannut iranilainen toimittaja hakee turvapaikkaa Suomesta. Asiasta on kertonut aiemmin Ruotsin yleisradio SVT ja Suomessa Yle.

Asianajaja Maria Teresa Vanacore kertoo STT:lle, että toimittaja on vielä Ruotsissa, mutta Suomi on hyväksynyt ottamaan vastaan tämän turvapaikkahakemuksen.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif oli Euroopan-matkalla delegaationsa kanssa elokuussa. Matka suuntautui ensin Suomeen ja sitten Ruotsiin. Delegaation mukana oli 12 iranilaista toimittajaa, kertoo SVT. Yksi heistä, Amir Tohid Fazel, karkasi ja haki turvapaikkaa Ruotsin viranomaisilta. SVT:n mukaan Fazel onnistui pakenemaan tupakkatauolla.

Ruotsissa asiaa ei kuitenkaan voida ottaa käsittelyyn EU:n Dublin-säännösten takia. Niiden mukaan turvapaikkahakemus pitää käsitellä ensimmäisessä EU-maassa, jonne turvapaikanhakija tulee tai joka on myöntänyt viisumin hakijalle.

"Hän on huolestunut turvallisuudestaan"

Asianajaja Vanacoren mukaan vaaditaan vielä Ruotsin viranomaisten virallinen vahvistus sille, että turvapaikka-asia voidaan siirtää Suomen viranomaisille. Vahvistus tulee Vanacoren mukaan ensi viikon maanantaihin mennessä.

– Suomi on vakuuttanut, että se voi käsitellä turvapaikkahakemuksen, kun Ruotsi on tehnyt virallisen päätöksen, Vanacore kertoo STT:lle.

Fazel on työskennellyt politiikan toimittajana iranilaiselle uutistoimisto Moj'lle. Hän on kertonut SVT:lle, että ollessaan ulkomailla neljä siviilipukuista miestä tuli pidätysmääräyksen kanssa työpaikalle. Asiasta kertoi Fazelille hänen kollegansa ja Fazel päätti paeta.

– Hän on huolestunut turvallisuudestaan, asianajaja Vanacore sanoo.

Fazel on työskennellyt aiemmin Iranin valtiollisessa uutistoimistossa Irnassa ja myös uutistoimisto Moj on Washington Postin mukaan kytköksissä Iranin entisen presidentin ministeriin. Fazelin mukaan hänen kirjoituksensa ovat kuitenkin herättäneet närkästystä niin hallinnon puolustajissa kuin vastustajissakin, SVT kertoo.  

Lue myös:

    Uusimmat