Iran syyttää vangitsemaansa ruotsalaista EU-diplomaattia "korruptiosta maan päällä" – voi johtaa kuolemantuomioon

Iran syyttää ruotsalaista EU-diplomaattia Johan Floderusta toimista Iranin turvallisuutta vastaan, tiedustelutoimista Israelin kanssa ja korruptiosta maan päällä, kertoi oikeuslaitoksen Mizan-uutispalvelu tänään.

"Korruptio maan päällä" on vakavimpia rikoksia Iranissa ja voi johtaa kuolemantuomioon.

Syytteen mukaan EU-diplomaatti Johan Floderus olisi työskennellyt Israelille ja kerännyt aktiivisesti tietoa Iranista yhteiskunnalle vaarallisten projektien kautta, Mizan väitti.

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell vaati sunnuntaina lausunnossaan Floderuksen vapauttamista.

– Ei ole kerta kaikkiaan mitään syytä pitää Floderusta vangittuna, hän sanoi.

Oikeudenkäynti Floderusta vastaan alkoi Iranissa lauantaina. Borrellin mukaan oikeusprosessi Floderusta vastaan on täysin perusteeton.

Pidätettiin lomamatkallaan Iraniin

Floderus matkusti keväällä 2022 Iraniin yhdessä ystäviensä kanssa. Perheen mukaan kyse oli lomamatkasta. Matkan aikana Floderus pidätettiin. Hän on ollut vangittuna iranilaisessa vankilassa yli 600 päivää.

– Johan Floderus on menettänyt mielivaltaisesti vapautensa, ja jokainen syytös ja syytekohta on virheellinen. Tämä on kerrottu selvästi Iranille eri tasoilla, eri aikoina, viimeksi eilen, kerrottiin Ruotsin ulkoministeriön viestinnästä sunnuntaina uutistoimisto TT:lle.

TT:n lähteiden mukaan Floderuksen kiinniotto Iranissa oli suora seuraus Ruotsissa meneillään olevasta oikeudenkäynnistä iranilaista Hamid Nouria vastaan. Hänet tuomittiin viime vuonna elinkautiseen vankeuteen osuudestaan poliittisten vankien surmaamiseen Iranissa vuonna 1988.

Nourin tapaus on parhaillaan Ruotsissa hovioikeuden käsittelyssä ja tuomio julistetaan 19. joulukuuta.

Juttua päivitetty 10.12.2023 kello 20.12: Päivitetty kauttaaltaan tarkentavilla lisätiedoilla.

Lue myös:

    Uusimmat