Iranilaisjoukot yrittivät ottaa haltuunsa brittitankkeria Persianlahdella

5:49
Video: Asiantuntija kertoo, pystyykö Iran valmistamaan ydinaseen

Iranin vallankumouskaartin aseistetut joukot ovat yrittäneet ottaa Persianlahdella haltuunsa britannialaista öljytankkeria, kertoo uutiskanava CNN.

Yritys kuitenkin epäonnistui. Kanava perustaa tietonsa kahteen yhdysvaltalaiseen viranomaislähteeseen.

Välikohtaus tapahtui keskiviikkona. British Heritage -tankkeri oli matkalla pois Persianlahdelta, kun viisi Iranin alusta lähestyi sitä Hormuzinsalmessa. CNN:n lähteiden mukaan iranilaiset käskivät tankkeria muuttamaan kurssiaan ja pysähtymään lähistölle Iranin aluevesille.

Tankkeria saattoi Britannian laivaston alus. Se suuntasi aseensa iranilaisaluksia kohti ja antoi suullisesti perääntymiskäskyn, jota iranilaiset tottelivat.

Yhdysvaltojen ilma-alus lensi tapahtumapaikalla ja kuvasi tilanteesta videon.

Iranin Ruhani varoitti Britanniaa

Iranin presidentti Hasan Ruhani varoitti keskiviikkona Britanniaa seurauksista, kun se pysäytti iranilaisen supertankkerin Gibraltarilla viime viikolla. Iran on tuominnut pysäyttämisen ja pitää sitä laittomana.

Tankkerin epäiltiin olleen matkalla Syyriaan lastinaan raakaöljyä. Iran on kiistänyt tämän ja sanonut, että määränpää oli muualla.

Aluksen arveltiin rikkovan EU:n Syyrian-vastaisia pakotteita, ja öljyn on arvioitu olevan peräisin Iranista.

Jännitteet Iranin ja erityisesti Yhdysvaltojen välillä ovat kiristyneet sen jälkeen, kun kaksi tankkeria joutui hyökkäysten kohteeksi Omaninlahdella kesäkuussa. Iskuista on syytetty Irania, joka on kiistänyt olleensa niiden takana.

Iran ilmoitti kesäkuun puolivälissä ampuneensa alas yhdysvaltalaisen lennokin, joka loukkasi maan ilmatilaa. Yhdysvaltojen mukaan lennokki lensi kansainvälisessä ilmatilassa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi tämän jälkeen, että Yhdysvallat oli valmiina tekemään sotilaallisen iskun Iraniin lennokin alas ampumisen vuoksi, mutta hän päätti viime minuuteilla perua hyökkäyksen.

Trump uhkaa pakotteiden kiristämisellä

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA käsitteli hätäkokouksessaan keskiviikkona Iranin ydinsopimusta mutta ei tehnyt merkittäviä päätöksiä asian suhteen.

Iran on viime aikoina alkanut rikkoa sopimuksen ehtoja, koska Yhdysvallat on lisännyt Iranin vastaisia pakotteita. Iran esimerkiksi ylitti maanantaina maalle vuoden 2015 kansainvälisessä ydinsopimuksessa asetetun uraanin väkevöinnin 3,67 prosentin rajan.

Yhdysvallat vetäytyi Iranin ja kansainvälisen yhteisön välisestä ydinsopimuksesta viime vuoden toukokuussa ja otti jälleen käyttöön maan vastaiset pakotteet.

Keskiviikkona presidentti Trump uhosi kiristävänsä Iranin vastaisia pakotteita lisää. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja