Mainos

Iran kiistää Yhdysvaltojen väitteet dronen alasampumisesta – "Tuorein Iranin hyökkäävistä toimista"

5:49

Iranilla ei ole tietoa, että se olisi menettänyt miehittämättömän ilma-aluksen, sanoo Iranin ulkoministeri.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin mukaan Yhdysvallat pudotti iranilaisen dronen eli miehittämättömän ilma-aluksen torstaina Hormuzinsalmessa Persianlahdella. Trump sanoi dronen lentäneen 900 metrin päässä yhdysvaltalaisesta maihinnousualuksesta.

Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif kommentoi asiaa, kun hän saapui YK:n päämajaan tapaamaan pääsihteeri Antonio Guterresia.

Presidentti Trump kertoi Valkoisessa talossa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa dronen tulleen hyvin lähelle USS Boxeria. Presidentin mukaan drone tuhoutui välittömästi. Hänen mukaansa lentolaite uhkasi laivan ja sen miehistön turvallisuutta.

–  Tämä on tuorein useista Iranin hyökkäävistä toimista, jotka kohdistuvat kansainvälisillä vesillä liikkuviin aluksiin, Trump sanoi.

Trump sanoo Yhdysvalloilla olevan oikeus suojella henkilöstöään, kalustoaan ja etujaan. Hän odottaa kansainvälisen yhteisön tuomitsevan Iranin toimet, jotka presidentin mukaan häiritsevät vapaata merenkulkua ja kauppaa.

Iran otti kiinni tankkerin

Jännitteet Iranin ja erityisesti Yhdysvaltojen välillä ovat kiristyneet sen jälkeen, kun kaksi tankkeria joutui hyökkäysten kohteeksi Omaninlahdella kesäkuussa.

Aiemmin torstaina Iranin vallankumouskaarti ilmoitti ottaneensa haltuunsa "ulkomaalaisen tankkerin". Iranin televisio kertoi, että Iran epäilee tankkeria öljyn salakuljetuksesta Persianlahdella.

Tankkerilla oli Iranin television mukaan 12 hengen miehistö, ja alus otettiin haltuun viime sunnuntaina.

Kyseessä on alustavien tietojen mukaan sama tankkeri, joka katosi viime sunnuntaina Hormuzinsalmessa. MT Riah -nimisen aluksen kotisatama sijaitsee Arabiemiraateissa ja se purjehtii Panaman lipun alla.

Brittitankkeria häirittiin

Britannia ilmoitti viime viikolla, että kolme iranilaisalusta yritti estää brittiläisen öljytankkerin kulun Persianlahdella.

Viime lauantaina Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt sanoi, että Gibraltariin pysäytetty iranilainen supertankkeri Grace One voidaan päästää matkoihinsa, jos Iran takaa, ettei alus ole aikeissa loukata EU:n talouspakotteita suuntaamalla Syyriaan.

Iranilaistankkeri pysäytettiin heinäkuun alussa. Iran on tuominnut pysäyttämisen ja pitää sitä laittomana.

 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja