Pysäyttikö Iran myös toisen tankkerin? Britannian mielestä kyllä, iranilaisten mielestä ei

Iran kaappasi brittiläisen öljytankkerin 0:45
Stena Impero -tankkeri on yhä Iranin hallussa.

Pelot Persianlahden tilanteen kiristymisestä entisestään yltyivät myöhään perjantaina, kun Iraninin vallankumouskaarti kertoi ottaneensa haltuun Britannian lipun alla purjehtivan tankkerin Hormuzinsalmessa.

Kyseessä on ruotsalaisen Stena Bulk -varustamon Stena Impero -alus, joka on ohjattu Iranin rannikolle. Marine Traffic -sivuston mukaan Stena Imperon viimeinen sijainti-ilmoitus tuli läheltä Larakin saarta Iranin edustalla.

Britannian mukaan Iran pysäytti Persianlahdella myös toisen tankkerin, joka on kuitenkin jo päästetty menemään ja poistunut Iranin aluevesiltä.

Liberian lipun alla seilaavan Mesdar-tankkerin brittiomistaja kertoi, että laivaan nousi aseistettuja vartijoita, jotka poistuivat myöhemmin. Omistajayhtiö kertoo laivan miehistön olevan kunnossa. Iranilaisen Fars-uutistoimiston mukaan korkea-arvoiset upseerit ovat kiistäneet, että Liberian lipun alla seilaava tankkeri olisi pysäytetty.

Ruotsalaisvarustamo menetti yhteyden alukseen

Ruotsalaisvarustamo Stena Bulk on vahvistanut verkkosivuillaan, että yhtiö ei ole saanut yhteyttä alukseen sen jälkeen, kun sitä oli lähestynyt joukko tuntemattomia pieniä aluksia ja helikopteri. Varustamo kertoo, että se menetti yhteyden alukseen perjantaina klo 18 Suomen aikaa. Varustamon mukaan laivalla on 23 miehistön jäsentä, mutta kenenkään ei tiedetä loukkaantuneen.

Tieto Stena Imperon haltuunotosta tuli vain pari tuntia sen jälkeen kun Gibraltarin tuomioistuin oli ilmoittanut jatkavansa heinäkuun alussa pysäytetyn Grace One -tankkerin kiinniottoaikaa 30 päivällä.

Iranilaistankkeri pysäytettiin heinäkuun alussa. Iran on tuominnut pysäyttämisen ja pitää sitä laittomana.

Yhdysvallat puolestaan ilmoitti aiemmin pudottaneensa torstaina iranilaisen dronen eli miehittämättömän ilma-aluksen Hormuzinsalmessa. Iran on kiistänyt tiedon.

Saudi-Arabia päästää yhdysvaltalaisjoukkoja maahan

Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt on varoittanut vakavista seurauksista, jos tapahtunutta ei ratkaista pian. Yhdysvallat reagoi Persianlahdelta kantautuneisiin uutisiin syyttämällä Irania väkivaltaisuuksien kiihtymisestä. Presidentti Donald Trump sanoi Valkoisessa talossa toimittajille myöhään perjantai-iltana Suomen aikaa, että Yhdysvallat keskustelee ja työskentelee Britannian kanssa.

Saudi-Arabia puolestaan ilmoitti, että se päästää yhdysvaltalaisia joukkoja maahan. Puolustusministerin tiedottajan mukaan maat pyrkivät yhteistyössä turvaamaan alueen vakautta.

Saudi-Arabia ei ole isännöinyt amerikkalaisjoukkoja sitten vuoden 2003, jolloin Yhdysvallat veti joukkoja Irakista. Yhdysvaltalaisten läsnäolo Saudi-Arabiassa kesti 12 vuotta ja alkoi Persianlahden sodasta vuonna 1991, kun Irak hyökkäsi Kuwaitiin.

 

Lue myös:

    Uusimmat