Iran torjui kivitystuomion arvostelun

Runsas viikko sitten Iranissa kivitetiin aviorikoksesta syytetty mies. Muun muassa Suomi on esittänyt vastalauseensa kivitystuomiosta.

Iranin viranomaiset ovat torjuneet arvostelun kivitystuomion toimeenpanosta Iranissa. Iranin tuomioistuinlaitoksen ihmisoikeuskomitean puheenjohtaja Mohammed Javad Larijani sanoi kivityksen olevan islamilaisen sharia-lain mukainen.

Larijani sanoi myös, ettei kivitys ole vastoin Iranin allekirjoittamia kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.

Länsimaat vastustavat Larijanin mukaan teloitusta kivittämällä, koska lännellä on oma tulkintansa ihmisoikeussopimuksista.

Iranissa kivitettiin runsas viikko sitten kuoliaaksi aviorikoksesta syytetty mies. Myös aviorikoksen naisosapuolta uhkaa kivitystuomio. Tämä oli ensimmäinen kerta viiteen vuoteen, kun Iran on virallisesti myöntänyt kivitysteloituksen.

Läntisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan muitakin ihmisiä on teloitettu kivittämällä. Yleensä kuolemantuomiot pannaan täytäntöön Iranissa hirttämällä.

Myös Suomi esitti vastalauseen kivitystuomiosta Iranin Suomen-suurlähettiläälle.

Kivitystuomiossa miehet haudataan vyötäisiään myöten maahan, minkä jälkeen halukkaat yleisön jäsenet ja viranomaiset toteuttavat tuomion. Naiset haudataan maahan kaulaa myöten ennen kivitystä.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat