Mainos

Iran kielsi ydinlaitosten tarkastukset, mutta jatkaa neuvotteluja

Iran on ilmoittanut kieltäytyvänsä kaikista vapaaehtoisista toimista, joihin se on suostunut ydinohjelmaansa liittyen. Uhmakkuudestaan huolimatta Iran on yhä valmis neuvotteluihin, sillä se on sopinut keskusteluvensa ydinohjelmastaan ainakin Venäjän kanssa.

Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad vakuuttaa, ettei Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA pysty painostamaan hänen hallintoaan. Ahmadinejad varoittaa myös öljynhintojen kohoamisesta pilviin, jos YK:n turvallisuusneuvosto yrittää taivutella sitä pakotteilla.

- Vihollisemme eivät voi tehdä kerrassaan mitään. Emme tarvitse teitä ollenkaan, mutta te olette riippuvaisia Iranin kansakunnasta, Ahmadinejad sanoo.

Ulkoministeri Manouchehr Mottaki puolestaan ilmoittaa, ettei Iran noudata enää ydinsulkusopimuksen lisäpöytäkirjaa, joka antaa IAEA:lle laajat valtuudet tarkastaa ydinlaitoksia.

Mottakin mukaan Iran luopuu kaikista vapaaehtoisista toimista, joihin se on suostunut kuluneina kahtena ja puolena vuotena.

- Emme ole sitoutuneita lisäpöytäkirjaan ja jatkamme ydinsulkusopimuksen pohjalta, Mottaki korostaa.

Ivanov vastustaa yhä pakotteita

Ahmadinejadin ja Mottakin kovista sanoista huolimatta Iran näyttää olevan edelleen valmis neuvottelemaan. Iranin ulkoministeriö kertoi, että keskustelut jatkuvat vielä tässä kuussa ainakin Venäjän kanssa.

Venäjä joutunee kuitenkin muuttamaan kompromissiesitystään ydinohjelmakiistan ratkaisusta.

Iranilaisia ydinteknikkoja

- Olot ovat muuttuneet. Toinen neuvottelukierros järjestetään, mutta Venäjän ehdotuksen on mukauduttava uuteen tilanteeseen, jotta voimme tarkastella sitä, sanoo Iranin ulkoministeriön tiedottaja Hamid Reza Asefi.

Venäjä on tarjoutunut rikastamaan uraania Iranin puolesta. Iran saisi Venäjän avulla ydinpolttoainetta muttei pystyisi käyttämään sitä hyväkseen ydinaseen rakentamisessa.

Venäjän puolustusministeri Sergei Ivanov toistaa vastustavansa edelleen pakotteiden määräämistä. Hänkin arvioi, että solmu voidaan yhä onnistua avaamaan IAEA:ssa.

- En ole vakuuttunut siitä, että pakotteet ovat tehokkaita. Irakin tapaus osoittaa, etteivät ne aina tuota tulosta, Ivanov huomauttaa.

IAEA siirsi kiistan eilen YK:n turvallisuusneuvostolle. Turvallisuusneuvosto ei voi ryhtyä toimiin Irania vastaan ennen maaliskuuta, jolloin IAEA kokoontuu seuraavan kerran käsittelemään Iraniin kohdistuvia epäilyjä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.