Mainos

Iran aloitti ydinhankkeensa uudelleen

Iranin mukaan EU ei ole saanut maata vakuuttumaan siitä, että unionin lupaama tukipaketti sallisi Iranin jatkavan uraanin rikastamista energiatarkoituksiin.

Iran on ilmoittanut käynnistäneensä uudelleen toiminnan kiistellyllä Isfahanin uraaninkäsittelylaitoksella kansainvälisistä pyynnöistä ja varoituksista huolimatta. Muun muassa Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Mohamed ElBaradei oli pyytänyt maata luopumaan aikeistaan.

Iranin mukaan IAEA:n edustajat olivat aloittaneet valvontajärjestelmien asentamisen Isfahaniin, minkä se katsoi tarkoittavan työn uudelleen käynnistymistä.

-Prosessi vie aikaa, mutta meidän näkökulmastamme uraaninkäsittelylaitos on käynnistetty uudelleen, kertoi Iranin kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja Ali Aghamohammadi televisiolähetyksessä.

Aiemmin päivällä Iranin kerrottiin jättäneen IAEA:lle kirjeen, jossa se pyysi järjestöä poistamaan sinettinsä Iranin ydinlaitteistosta. Maa oli jäädyttänyt laitoksen toiminnan Euroopan unionin kanssa käytävien neuvottelujen ajaksi. Aghamohammadin mukaan päätös uraanin käsittelyn jatkamisesta tehtiin, koska EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana ei onnistunut antamaan takeita siitä, että unionin Iranille lupailema tukipaketti sallisi maan jatkavan uraanin rikastamista energiatarkoituksiin.

Aiemmin Aghamohammadi oli todennut, että Iran on valmis odottamaan vaikka viikon tukipaketin julkistamista. Saksan ulkoministeriölähteiden mukaan unionin suunnitelmissa on ollut toimittaa ehdotuksensa lähipäivinä.

Euroopan unioni tyrmistynyt

Aghamohammadin mukaan uraanin käsittelyn jatkaminen ei riko unionin kanssa tehtyjä sopimuksia. Hän korosti myös, että Iran on halukas jatkamaan neuvotteluja.

EU ilmaisi tyrmistymisensä päätöksestä ja vetosi edelleen Iraniin ydinohjelman pysäyttämiseksi.

-(Toivomme) ettei lähipäivinä oteta askelia, jotka vaarantaisivat...neuvotteluratkaisun, lausui EU:n komission edustaja.

Unionia neuvotteluissa edustava Ranskan, Britannian ja Saksan kolmikko on tehnyt tiettäväksi, että ydinohjelman jatkaminen sysäisi keskustelut Yhdysvaltain ajaman linjan suuntaan. Se tarkoittaisi sanktioiden ajamista Iranille YK:n turvallisuusneuvostossa.

-Olemme yllättyneitä ja huolissamme Iranin yksipuolisesta ilmoituksesta, lausui puolestaan Ranskan ulkoministeriön edustaja Cecile Pozzo di Borgo.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.