Mainos

Irakissa verisin päivä sitten vallansiirron

Irakissa on koettu pahimmat levottomuudet sitten kesäkuun lopussa tapahtuneen vallansiirron liittoumalta Irakin hallitukselle. Autopommi surmasi lähes 70 ihmistä ja haavoitti useita kymmeniä Baqubassa.

Baqubassa Bagdadin pohjoispuolella räjähti tänä aamuna voimakas autopommi, ja Sueirassa, Bagdadista pohjoiseen, sissit ja liittouman joukot ottivat verisesti yhteen.

Baqubassa 68 ihmistä kuoli ja 60 haavoittui itsemurhaiskijän räjäytettyä autossaan ollen pommin. Hyökkäys tapahtui aivan kaupungin keskustassa lähellä poliisiasemaa ja vilkasta torialuetta. Poliisilaitoksen ulkopuolella odotti satoja miehiä, jotka hakivat töitä poliisilaitokselta. Lisäksi kadulla oli liikenneruuhkaa.

Iskussa tuhoutui täysin ainakin yksi minibussi, jonka parikymmentä matkustajaa kuolivat. Räjähdys tuhosi lisäksi torikojuja ja vahingoitti rakennuksia

Baqubassa asustaa lukuisia Irakin armeijan entisiä jäseniä, ja kaupungissa on vuoden aikana tapahtunut useita pommi-iskuja. Kohteena ovat usein olleet liittouman sotilaat sekä Irakin turvallisuusjoukot.

Sueirassa, lähellä muinaista Babylonin kaupunkia ainakin 35 irakilaississiä kuoli tulitaistelussa amerikkalaisten ja ukrainalaisten sotilaiden kanssa. Surmansa sai myös seitsemän irakilaispoliisia. Liittouman sotilaita ei tiettävästi haavoittunut.

Bagdadissa taas yksi ihminen kuoli vilkkaalle kadulle tehdyssä kranaatti-iskussa.

Tärkeä kokous viikonloppuna

Irakin hallituksen kannalta uusi väkivallan aalto tuli mahdollisimman huonoon aikaan.

Viikonloppuna maassa on nimittäin tarkoitus järjestää laaja kansallinen konferenssi, johon kokoontuu noin tuhat edustajaa eri puolilta maata. Konferenssin päämääränä on valita satajäseninen kansalliskokous valvomaan hallituksen toimintaa.

Kokouksessa punnitaan myös muita maan tulevaisuuteen liittyviä kysymyksiä. Sitä pidetään ratkaisevana askeleena Irakin demokratiakehityksessä ennen tammikuussa pidettäviä vaaleja.

Uudet iskut herättävät huolta massiivisten turvajärjestelyjen pitävyydestä. YK on jo aiemmin esittänyt konferenssin siirtämistä parilla viikolla, jotta valmistelutyölle jäisi tarpeeksi aikaa. Kokouksen järjestäjä Fouad Massoum kuitenkin vakuutti vielä eilen, että se pidetään ajallaan.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 28.07.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.