Mainos

Irakin uhittelu käänsi öljyn hinnan nousuun

Irakin ja YK:n välien kiristyminen ajoi tänään raakaöljyn hintaa ylöspäin. Pohjanmeren brentin lokakuun futuureilla käytiin kauppaa iltapäivällä Lontoossa 12,64 dollariin tynnyriltä. Se merkitsi 5 sentin nousua eilisen päätöshinnasta.

Välittäjien mukaan öljymarkkinat reagoivat Irakin varapääministeri Tareq Azizin tulikivenkatkuisiin sanoihin. Aziz uhkasi, ettei Irak aio jatkaa yhteistyötä YK:n asetarkastajien kanssa. Irakin johdon suututti Yhdysvaltain ja Britannian YK:n turvallisuusneuvostolle tekemä päätöslauselmaesitys. Sen mukaan Irakin vastaisia talouspakotteita koskevan uudelleenarvion tekemistä lykättäisiin.

Öljyn hintaa nostivat myös uutiset trooppisen myrskyn Earlin etenemisestä. Myräkkä aiheuttanee Meksikonlahden alueella pitkiä öljyn tuotantokatkoksia. Asiantuntijat eivät kuitenkaan odota öljyn hinnan merkittävää elpymistä lähiaikoina, sillä ylitarjontaongelmat ovat edelleen ratkaisematta. Ranskalaisen öljyjätti Totalin pääjohtaja Thierry Desmarest arvioi, että nykyisissä tuotantoluvuissa on 4 prosenttia liikaa. Maailmassa tuotetaan päivittäin 75 miljoonaa tynnyriä öljyä.

Desmarest kertoi vielä jokin aika sitten uskoneensa, että brentin tynnyrihinta voi tänä vuonna kivuta 15 dollariin. Maailmantalouden kasvavan epävarmuuden vuoksi hän arvioi nyt, että noihin lukemiin päästään aikaisintaan ensi vuoden alkupuolella.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.