Mainos

Irakin pääministeri vaati Mahdi-armeijan kieltämistä

Irakin radikaali shiiajohtaja Muqtada al-Sadr tai hänen tukijansa eivät saa osallistua tuleviin vaaleihin, jos al-Sadr ei hajota Mahdi-armeijaansa, uhkasi pääministeri Nuri al-Maliki uutiskanava CNN:n haastattelussa.

Malikin mukaan syynä ovat viikkokausia jatkuneet yhteenotot al-Sadrin tukijoiden ja armeijan välillä.

Al-Sadrin ryhmä tyrmäsi aluksi pääministerin varoitukset perustuslain vastaisina. Myöhemmin al-Sadrin neuvonantaja kuitenkin ilmoitti tämän olevan valmis hajottamaan joukkonsa, jos shiiojen uskonnolliset johtajat - mukaanlukien suurajatollah Ali al-Sistani - niin määräävät.

Irakissa on määrä pitää aluevaalit tänä vuonna. Sadrin kannattajille on ennakoitu hyvää menestystä.

Taistelut raivonneet jo viikkoja

Mahdi-armeija ja irakilaissotilaat kävivät viikonloppuna raskaita taisteluita Sadrin kaupunginosassa Bagdadissa. Sairaalalähteiden mukaan ainakin 25 ihmistä kuoli ja lähemmäs sata haavoittui yhteenotossa. Yhdysvaltain taisteluhelikopterit ampuivat taistelun aikana kaksi ohjusta kaupunginosaan.

Laajat yhteenotot Mahdi-armeijan kanssa alkoivat viime kuussa maan eteläosan kaupunkien ja Bagdadin levottomuuksien sytyttäminä. Taistelut laantuivat viime viikolla, kun al-Sadr määräsi miehensä pois kaduilta, mutta jatkuivat taas viikonloppuna.

Al-Sadr perusti Mahdi-armeijan vuonna 2003 Yhdysvaltojen miehitettyä Irakin. Mahdi-armeija taisteli kahteen otteeseen amerikkalaisia vastaan, mutta auttoi pääministeri al-Malikia vakauttamaan valtansa vuoden 2005 vaalien jälkeen.

Al-Sadr ja al-Maliki riitaantuivat viime vuonna, koska hallitus ei suostunut asettamaan aikarajaa amerikkalaisjoukkojen vetäytymiselle.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.