Mainos

Irakiin uusi hallitus

Tänään nimitettiin öljy-, puolustus-, ulko- ja valtiovarainministerit.

Irakin hallintoneuvosto, Yhdysvaltain johtama miehityshallinto ja YK sopivat tänään Irakin uuden hallituksen kokoonpanosta. Vallan on määrä siirtyä uudelle hallitukselle kesäkuun lopussa.

-Hallintoneuvosto, (miehityshallinnon johtaja Paul) Bremer ja (YK:n erityislähettiläs) Lakhdar Brahimi ovat hyväksyneet ministerilistan. Vielä ei ole sataprosenttisen varmaa, että ehdokkaat ottavat nimityksen vastaan, mutta melko varmaa se on, Irakin hallintoneuvoston jäsen sanoi.

Hallintoneuvoston jäsenen mukaan öljyministeriksi tulee teknokraatti Thamir Ghadban, puolustusministeriksi kurdipoliitikko Hoshiyar Zebari, ulkoministeriksi kurdi Barham Salih ja valtiovarainministeriksi shiiamuslimi Adel Abdul Mahdi. Sisäministerinä jatkaa Samir Sumaidy.

Pääministeriksi nimitettiin jo perjantaina Iyad Allawi. Hänen yllätysnimitystään seurasi aluksi hämmennys, ja muun muassa amerikkalaiset jäivät odottamaan YK:n erityislähettiläs Brahimin vahvistusta asiaan. Se saatiinkin tänään, kun maailmanjärjestö ilmoitti työskentelevänsä Allawin kanssa uuden hallituksen muodostamiseksi.

-Hänen nimensä on ensimmäinen, mutta loppuhallitus on vielä saatava kasaan, Brahimi sanoi New York Times -lehdessä. Myös Bagdadissa toimiva amerikkalaisviranomainen tähdensi, että valinta on lopullinen. Hallintoneuvoston jäsenen mukaan vahvin ehdokas uudeksi presidentiksi on Yhdysvaltain tukema Irakin entinen ulkoministeri Adnan Pachachi.

Taistelut jatkuivat

Amerikkalaisjoukkojen ja shiiamuslimien taistelut Kufassa ovat tänäänkin jatkuneet tulitaukosopimuksesta huolimatta. Sairaalalähteiden mukaan taisteluissa kuoli useita al-Sadrin joukkoihin kuuluneita taistelijoita ja yhdeksän siviiliä haavoittui.

Al-Sadr tarjoutui torstaina vetämään joukkonsa sekä Najafista että Kufasta, jos myös amerikkalaisjoukot vetäytyvät. Najafissa taistelut näyttivät laantuneen.

Levottomuudet levisivät tänään myös etnisesti räjähdysalttiiseen Kirkukin kaupunkiin, missä paikallinen kurdipoliitikko ja hänen perheensä ammuttiin ohiajavasta autosta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.