Mainos

Irak valmistautuu sotaan

Irak kehotti tänään arabimaita hyökkäämään sotilaallisesti Yhdysvaltain ja Britannian kohteita vastaan Persianlahdella. Kehotus esitettiin Irakin virallisessa päivälehdessä Babelissa, jota johtaa presidentti Saddam Husseinin poika Uday. Lehden mukaan sotilaallisia iskuja tulisi tehdä muun muassa Yhdysvaltain ja Britannian suurlähetystöihin Persianlahdella.

Irakin ulkoministeri Mohammed Saeed al-Sahaf puolestaan toisti jälleen tänään uhkauksen ampua alas Irakin yllä lentävät amerikkalaiset tiedustelukoneet.
-Olemme ilmoittaneet YK:lle että kantamme on vakaa: jos U-2 -kone lentää ylitsemme, meidän on pakko puolustaa turvallisuuttamme, Sahaf sanoi.

Ensimmäinen tiedustelulento lennetään ilmeisesti huomenna. Babel-lehden mukaan kaikkien Yhdysvaltain ja Britannian etujen Persianlahdella - olkoot sitten suurlähetystöjä tai sota-aluksia - on oltava kansallismielisten arabien iskujen kohteena. Lehti kehotti myös etenkin merenkulkualalla työskenteleviä arabeja boikotoimaan amerikkalaisia ja brittiläisiä kauppa-aluksia.

Mikään Irakin vastainen sotatoimi ei voi pakottaa maata perumaan päätöstä, jonka mukaan amerikkalaiset eivät voi osallistua YK:n asetarkastustyöhön, kirjoittivat toiset viralliset lehdet.

Irak: Yhdysvallat haluaa kukistaa Saddamin

Ulkoministeri al-Sahaf syytti tänään Yhdysvaltoja pyrkimyksistä kaataa Irakin hallitus. Sahafin mukaan Yhdysvallat ajaa Irakin aseistariisumisen sijaan pikemminkin presidentti Saddam Husseinin kukistamista. Yhdysvallat haluaa korvata Irakin "itsenäisen ja kansallismielisen" hallituksen toisella, Yhdysvalloille uskollisuutta vannovalla hallituksella, Sahaf arvosteli uutistoimisto INA:n mukaan.

Presidentti Bill Clinton määräsi eilen lentotukialus George Washingtonin siirtymään Välimereltä Persianlahdelle alueella jo olevien amerikkalaisten joukkojen tueksi. Lentotukialuksen matkaan menee noin viikko. YK:n asetarkastajat lähtivät Irakista eilen sen jälkeen kun Irak oli ensin karkottanut maasta ryhmän amerikkalaiset jäsenet.

Irak valmistautuu iskuihin

Irak alkoi tänään säännöstellä bensiininmyyntiä valmistautuen Yhdysvaltojen mahdolliseen kostoiskuun. Säännöstelystä ilmoittaneen Irakin television mukaan kaikkien "taistelujen äiti" on saamassa uuden, loistavan luvun. Televisio kehotti edelleen vapaaehtoisia liittymään Saddamin taistelijat -nimisiin puolisotilaallisiin joukkoihin.

Ulkoministeri Sahafin mukaan irakilaiset siviilit ovat asettumassa ihmiskilviksi tehtaisiin ja hallintorakennuksiin Yhdysvaltain ilmaiskun varalta. Irakin varapääministeri Tareq Aziz sanoi puolestaan tänään Pariisissa, että jos Irakilla olisi joskus ollutkin kemiallisia aseita, ne olisivat nyt jo käyttökelvottomia. Mahdolliset kemialliset aseet olisi hänen mukaansa tehty ennen vuoden 1991 Persianlahden sotaa, eivätkä ne voisi olla enää toimintakykyisiä.

Albright neuvottelemaan

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright vierailee huomenna useissa Persianlahden maissa Irakin kriisin vuoksi. Ulkoministeri käy aiemmista suunnitelmista poiketen Saudi-Arabiassa, Kuwaitissa ja Bahrainissa sen lisäksi, että hän osallistuu Qatarissa järjestettävään Lähi-idän talouskonferenssiin.

Yhdysvaltain edustajan James Rubinin mukaan vierailun kohteina ovat Irakin naapurimaat, joille Saddam Husseinin uhkailut muodostavat suurimman uhkan.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.