Mainos

Irak tulitti amerikkalaiskoneita ohjuksin

Irakin armeijan ilmatorjuntajoukot ampuivat tänään Yhdysvaltain ja muiden länsiliittoutuneiden koneita kohti ohjuksia ja tykistötulta sekä Etelä- että Pohjois-Irakin alueilla karkottaen koneet ilmatilastaan, kertoi Irakin armeijan edustaja uutistoimisto INA:n mukaan. Uutistoimisto ei kertonut, osuivatko Irakin ammukset koneisiin.

Aiemmin tänään Yhdysvaltain viranomaiset kertoivat Irakin armeijan ampuneen kahta Pohjois-Irakin lentokieltoalueella partiolennolla ollutta amerikkalaiskonetta näihin kuitenkaan osumatta. Persianlahden sodan jälkeen vuonna 1991 perustetuilla lentokieltoalueilla partioivat amerikkalaisten lisäksi englantilaiset ja ranskalaiset.

Myös Etelä-Irakissa sattui lyhyt välikohtaus, kun irakilainen Mig-kone ja helikopteri lensivät Irakin eteläiselle lentokieltoalueelle. Tätä aluetta Yhdysvallat laajensi äskettäin 32. leveyspiiriltä 33. leveyspiirille eli aivan Bagdadin tuntumaan.

Irakin presidentti Saddam Hussein ei tunnusta lentokieltoalueita, vaan on määrännyt joukkonsa tulittamaan alueella lentäviä vieraita koneita. Irakin mukaan länsiliittoutuneiden partiointi Irakin ilmatilassa on "hyökkäystoimintaa".

Yhdysvallat uhkaa uudella iskulla

Yhdysvallat on uhannut tehdä uusia ilmaiskuja Irakia vastaan, jos se alkaa tulittaa amerikkalaiskoneita. Amerikkalaiset kertoivat ryhtyneensä sotilaallisiin valmisteluihin siirtämällä B-52-pommikoneita Intian valtameressä sijaitsevalle Diego Garcian saarelle, lähemmäksi Irakia. Viime viikolla samanlaisista koneista ammuttiin 44 risteilyohjusta Irakin ilmatorjunta-asemiin maan eteläosassa.

Yhdysvallat iski viime viikon tiistaina ja keskiviikkona Irakin ilmatorjunta-asemia vastaan maan eteläisellä lentokieltoalueella rangaistakseen Irakia siitä, että se oli määrännyt joukkojaan kurdialueille maan pohjoisosiin.

Ilmaiskuissa kahdeksan irakilaista ohjusasemaa kärsi vakavia tuhoja. Amerikkalaisten tietojen mukaan Irak on jo korjannut kolme tai neljä asemista. Yhdysvallat uhkasi keskiviikkona "ryhtyä toimiin", mikäli Irak korjaa vahingoittuneet ilmatorjuntakeskukset.

Irak on esittänyt vastalauseensa lentokieltoalueiden johdosta ja valittanut YK:n pääsihteerille Boutros Boutros-Ghalille, että amerikkalaisten lennot vyöhykkeillä käytännössä sotatoimia.

Yhdysvallat lähettää Stealth-hävittäjiä Irakiin

Yhdysvallat lähettää Irakiin Stealth-hävittäjiä, joita on lähes mahdotonta havaita tutkilla. Asiasta ilmoitti puolustusministeri William Perry.
(STT-DPA-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.