Mainos

Irak lupaa vastata YK:n kysymyksiin

Irak on saanut YK:lta listan aseistariisuntaa koskevista epäselvistä kysymyksistä ja maa on lupautunut vastaamaan niihin. Irak on myös jatkanut kiellettyjen ohjusten romuttamista.

YK:n asetarkastukset ovat todistaneet, ettei Irakilla ole hallussaan joukkotuhoaseita, Irakin hallituksen virkamies tiedotti tänään.

Yhteistyötä asetarkastajien johtava Hosam Mohammed Amin syytti Yhdysvaltoja ja Britanniaa valehtelusta.

Amin kertoi saaneensa YK:lta luettelon epäselvistä kysymyksistä ja lupasi, että Irak aikoo vastata niihin. Amin sanoi tosin uskovansa, että Yhdysvallat on jo päättänyt ryhtyä sotaan Irakin aseistariisuntapyrkimyksistä huolimatta.

Aminin mukaan asetarkastajien johtaja Hans Blix saattaa vierailla Irakissa 17. maaliskuuta, joka on Britannian, Yhdysvaltojen ja Espanjan asettama takaraja aseistariisunnalle.

Yhdysvallat ja Britannia asettavat ehtoja

Yhdysvallat ja Britannia aikovat asettaa Irakille aseidenriisuntatehtäviä, jotka sen tulee suorittaa ennen maaliskuun 17. päivää.

Brittilehdet kirjoittavat, että välttääkseen sodan Saddam Husseinin hallinnon on suoriuduttava yli sadasta tehtävästä.

-Aiomme antaa Saddamille viimeisen uhkavaatimuksen, sanoi The Observer -lehden haastattelema brittivirkamies.

The Sunday Times -lehden mukaan Saddamin on vastattava 115 kysymykseen ennen maaliskuun 17. päivää välttääkseen sodan.

Britannia, Yhdysvallat ja Espanja ovat asettaneet kyseisen päivämäärän aseidenriisunnan takarajaksi.

Irak jatkaa ohjusten romuttamista

Irak on jatkanut kiellettyjen al-Samoud-2-ohjustensa romuttamista.

Irak on tähän mennessä romuttanut 40 ohjusta sen jälkeen kun tuhoaminen viikko sitten alkoi YK:n vaatimusten mukaisesti. -Romuttaminen jatkuu tänään, YK:n asetarkastajien edustaja Hiro Ueki sanoi kertomatta yksityiskohtia.

Ohjusten lisäksi tähän mennessä on tuhottu viisi taistelukärkeä, yksi laukaisualusta ja viisi moottoria. Irakin mukaan sillä on kaikkiaan sata al-Samoud-2-ohjusta.

Yhdysvallat ja Brirannia väittävät, että Irak on hankkinut laittomasti yli 130 ohjusmoottoria. Lisäksi maat epäilevät, että Irakilla on kätkettynä 80 tonnia kemiallisia aseita.

Irakin viralliset lehdet kirjoittivat tänään, että sodan vastaiset mielenosoitukset ja turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden Kiinan, Ranskan ja Venäjän sodan vastainen kanta ovat isku presidentti George W. Bushin ja pääministeri Tony Blairin politiikalle.

Al-Thawra-lehden mukaan Yhdysvaltain "fasistinen" johto on yllättynyt sotasuunnitelmiensa saamasta vihaisesta reaktiosta maailmalla. Lehden mukaan tällaista reaktiota ei ole koskaan ennen nähty, ja sen alkulähteenä ovat sotaa vastustavat uskonnolliset johtajat kuten paavi Johannes Paavali II.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.