Mainos

Irak avaa taloutensa ulkomaisille sijoittajille

Irakin valtiovarainministeri Kamel al-Keylani on ilmoittanut laajasta talousuudistuspaketista. Uudistusten myötä kaikki talouden sektorit öljyteollisuutta lukuunottamatta avataan ulkomaisille sijoittajille.

Irak ilmoitti tänään avaavansa taloutensa lähes kokonaan myös ulkomaisille sijoittajille. Väliaikaisen hallituksen valtiovarainministerin Kamel al-Keylanin mukaan vain öljyteollisuutta suojellaan, mutta muilla aloilla sallitaan vaikka 100-prosenttinen ulkomaalaisomistus. Samalla hän kehotti ulkomaita ja sijoittajia kärsivällisyyteen ja muistutti, ettei Irakin talouden jälleenrakentamiseksi ole olemassa nopeaa ihmelääkettä.

Lähiaikoina voimaan astuvilla toimilla halutaan edistää vapaan ja avoimen markkinatalouden syntymistä vuosikymmenien tiukan sääntelyn jälkeen. Toimista päätettiin eilen Irakissa, mutta ne julkistettiin Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston vuosikokousten yhteydessä Dubaissa.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri John Snow torjui epäilyt, joiden mukaan talousuudistukset olisivat amerikkalaisten miehittäjien sanelupolitiikan tulosta.

- Nämä ovat Irakin väliaikaisen hallintoneuvoston ajatuksia ja ehdotuksia, Snow vakuutti.

Toimille on joka tapauksessa täytynyt saada siunaus Yhdysvalloilta, jolla on toistaiseksi viimeinen sana Irakin asioissa. Uudistusten toivotaan parantavan käsityksiä Irakin mahdollisuuksista ennen ensi kuussa Madridissa pidettävää suurta avustajamaiden kokousta.

Nimettömänä pysytellyt arabiministeri piti sunnuntaina myönteisenä sitä, että öljyalaa suojellaan ulkomaisilta investoinneilta. Näin Yhdysvallat pystyy osoittamaan, ettei se ole Irakissa pelkästään öljyn perässä, ministeri perusteli.

Uudistuspakettiin sisältyy myös enimmillään 15 prosentin tuloveron käyttöönotto yksityisille ja yrityksille ensi vuoden alusta alkaen. Tuonnille aiotaan määrätä viiden prosentin "jälleenrakennusmaksu" humanitaarisia avustustuotteita lukuunottamatta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.