Intiassa laajalti levinnyt tappava "musta sieni" on iskenyt koronapotilaisiin myös Venäjällä – tauti etenee nenän kautta silmiin ja aivoihin

Intiassa laajalti levinnyt tappava mukormykoosi-infektio on iskenyt koronapotilaisiin myös Venäjällä. Asiasta kirjoittavat venäläislehdet The Moscow Times ja Izvestia. 

Venäläisasiantuntijat vakuuttavat kuitenkin, että hengenvaarallinen sienitauti ei leviä ihmisestä toiseen eikä paniikkiin ole syytä. 

Intiassa osa sairastuneista on sokeutunut

Mukormykoosi kutsutaan mustaksi sieneksi sen aiheuttamien tummien pigmenttihäiriöiden takia. Infektiota on todettu aiemmin Intiassa koronasta parantuneilla potilailla. Osa heistä on menettänyt näkönsä ja osa sairastuneista on kuollut.

Intialaislääkärit uskovat, että koronapotilaita altistavat mukormykoosi-infektiolle steroidit, joita on käytetty vakavasti sairaiden koronapotilaiden hoidossa.

"Venäjän musta sieni ei ole lähtöisin Intiasta"

Venäläisasiantuntijat rauhoittelevat tilasnnetta mediassa.

– Tietojeni mukaan meillä on ollut vain muutama eristetty mukormykoositapaus koronaan sairastuneilla potilailla, sienitieteen asiantuntija Nikolai Klimko sanoo Izvestijalle.

Hänen mukaansa sen jatkotartunnat ovat kuitenkin mahdollisia. Klimko torjuu epäilyt siitä, että musta sieni olisi lähtöisin Intiasta. Hänen mukaansa potilaat olisivat olleet liian huonokuntoisia matkustamaan.

Tauti leviää nenän kautta silmiin ja aivoihin

Moskovan fysiikan ja teknologian instituutin genetiikan laboratorion johtaja Pavel Volchkov kertoo Izvestialle, että mukormykoosi leviää kosteassa, subtrooppisessa ilmastossa ja liittyy antibioottien käyttöön.

Tauti alkaa tyypillisesti nenästä ennen kuin se leviää silmiin ja aivoihin. Tulehduksen aiheuttajana on altistuminen mucorales-lahkon sienille, joita esiintyy maaperässä, kasveissa, lannassa ja mätänevissä hedelmissä.

Mukormykoosin epäillään tarttuvan helpommin sellaisiin potilaisiin, joiden immuunipuolustus on koronan tai esimerkiksi diabeteksen takia heikentynyt.

Edetessään infektio aiheuttaa kudoskuolioita ja vaurioittaa elimiä. Tauti ei ole vaarallinen, kunhan hoito aloitetaan ennen kuin tulehdus ehtii aivoihin. Jos tulehdus ehtii levitä, kuolleisuus nousee noin 50 prosenttiin.

Hoitona on lääkkeiden ohella kuolleen ja tulehtuneen kudoksen poisto leikkauksessa.

Tautia ei ole havaittu Suomen koronapotilailla

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen kertoi aiemmin Helsingin Sanomissa, että mukormykoosi ei ole Suomessa yleinen sienilaji ja että hän ei ole korona-aikana törmännyt yhteenkään mykormykoositartuntaan.

Lue myös:

    Uusimmat