Intiassa todettu poikkeuksellisen paljon hengenvaarallista sieni-infektiota koronasta toipuneilla – "Tämä on painajainen"

4:19
Pysäyttävä näky: Intiassa krematoriot täyttyvät kuolleista

Intiassa on raportoitu poikkeuksellisen paljon hengenvaarallista mukormykoosi-infektioita koronasta toipuneilla potilailla. Asiasta uutisoi muun muassa BBC.

Mukormykoosi  on harvinainen, mucorales-sienten aiheuttama infektio, jonka saaneista keskimäärin yli puolet kuolee. 

Edetessään infektio aiheuttaa kudoskuolioita ja vaurioittaa elimiä. Tautia esiintyy pääasiassa heikentyneestä immuunipuolustuksesta kärsivillä.

Koronaepidemian kanssa kamppailevassa Intiassa mukormykoositapauksia on todettu poikkeuksellisen paljon viime kuukausien aikana.

Kun mumbailaisessa sairaalassa tapauksia on todettu keskimäärin kuusi vuosittain, kahden viime kuukauden aikana tapauksia on ollut jo 24 potilaalla, jotka olivat paria viikkoa aiemmin toipuneet koronataudista. 

Yksitoista heistä on menettänyt näkönsä ja kuusi on kuollut, kertoo mumbailaisen sairaalan lääkäri Renuka Bradoo BBC:lle.

– Tämä on painajainen, Bradoo sanoo.

Intian Bengalurussa mukormykoositapauksia on todettu kahden viikon aikana 19, kun tavallisesti niitä todetaan pari vuosittain.

Suurin osa potilaista on sairastunut mukormykoosiin 12-15 päivää koronataudista toipumisen jälkeen.

Koronan hoidossa käytettävät steroidit altistavat infektiolle

Mukormykoosi-potilaat ovat kärsineet muun muassa näönmenetyksestä ja pääkivusta. Joissain tapauksissa lääkärit ovat joutuneet poistamaan potilaiden silmän estääkseen infektion leviämisen aivoihin.

Intialaislääkärit uskovat, että koronapotilaiden mukormykoosi-infektiolle altistavat steroidit, joita on käytetty vakavasti sairaiden koronapotilaiden hoidossa. 

BBC:n mukaan steroidihoito hillitsee vakavaan koronatautiin liittyvää tulehdusta keuhkoissa mutta samalla heikentää elimistön immuunijärjestelmää, minkä on ajateltu altistavan mukormykoosille Intiassa.

Intialaislääkäreiden mukaan koronapotilaiden hoidossa tulisikin seurata tarkkaan steroidihoidon annostusta ja potilaiden verensokeritasoja.

Lähes 1,4 miljardin asukkaan Intiassa on todettu yhteensä yli 21 miljoonaa koronatartuntaa ja noin 230  000 koronakuolemaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja