Jo yli 4 000 koronapotilasta kuollut mustan sienen aiheuttamaan infektioon Intiassa – voiko sieni levitä myös Suomessa?

Voiko Intiassa jo yli 4 000 ihmistä tappanut musta sieni levitä myös Suomessa? Asiantuntija vastaa 4:21
Voiko musta sieni alkaa leviämään myös Suomessa? HUSn osaston ylilääkäri kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Musta sieni eli mukormykoosi on aiheuttanut sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden keskuudessa useita kuolemia Intiassa, minkä lisäksi sitä on esiintynyt myös Venäjällä, Afganistanissa ja Nepalissa. Mukormykoosia esiintyy pääasiassa henkilöillä, joilla immuunijärjestelmä on heikentynyt.

MTV Uutiset Liven haastattelema HUSin Tulehduskeskuksen osastonylilääkäri Veli-Jukka Anttila kertoo, minkälaisesta taudista on kyse.

– Tällä hetkellä Intiassa esiintyvä mukormykoosi on ilmeisesti poskiontelosta lähtöisin oleva sieni-infektio, joka liittyy infektiopuolustuksen heikentymiseen ja taustalla on elimistön liikasokeria, esimerkiksi diabetes. Siitä sieni lähtee kasvamaan luun läpi aivoihin tai silmäkuoppaan, mikä aiheuttaa infektioita, Anttila kertoo.

Hengenvaarallinen sieni-infektio leviää koronapotilailla Intiassa – tällainen on ärhäkkä musta sieni 2:13
Näin mukormykoosi leviää – katso havainnollistava video.

Ylilääkärin mukaan Suomessa ei kuitenkaan ole syytä huoleen ja toistaiseksi hänen korviinsa ei ole kantautunut yhtään koronaviruksesta johtuvaa mukormykoosi-tapausta kotimaassa. Hänen mukaansa esimerkiksi olosuhteet ovat otolliset sieni-infektioiden leviämiselle.

– Tosi korkeissa lämpötiloissa ja kosteissa ympäristöissä mukormykoosit ovat paljon tavallisempia kuin täällä pohjolassa. Intiassa ihmisillä esiintyy myös enemmän hoitamattomia kroonisia sairauksia, jotka edistävät sienen leviämistä kehossa, Anttila jatkaa.

Anttila pitää mahdollisena, että ulkomaisessa terveydenhuollossa kortisonihoitoa koronapotilailla käytetään matalammalla kynnyksellä, mikä lisää mukormykoosin riskiä. Suomessa koronapotilaiden hoidossa kortisonia käytetään sairaalanhoitopotilailla, jolla happeutuminen on vaikeutunut.

– Jos Suomessa kortisonihoitoa käytettäisiin laajemmin, niin voisi olla, että mukormykoosia esiintyisi hieman enemmän. Tällä hetkellä meillä on tiukat kriteerit kortisonihoidon aloittamiselle ja seuraamme sairaalassa tarkasti potilaiden sokeritasoja, joten suurissa määrin näitä tapauksia ei pitäisi Suomessa päästä syntymään, Anttila toteaa.

Mukormykoosi leviää ilman välityksellä, muttei tartu ihmisestä toiseen.

Katso videolta HUSn osaston ylilääkäri Veli-Jukka Anttilan haastattelu kokonaisuudessaan pääkuvan videolta.

Lue myös:

    Uusimmat