14-vuotias tyttö menehtyi harvinaisen sieni-infektion vuoksi – surun murtama äiti: "Jos olisimme tunteneet merkit, olisimme voineet tehdä jotain"

14-vuotias Jade menehtyi harvinaisen infektion vuoksi. – En koskaan unohda sitä, kun kävelin huoneeseen ja näin tyttäreni veren peitossa, äiti Louise kuvailee viimeisiä hetkiä.

14-vuotias Jade Owens menehtyi harvinaisen sienitulehduksen vuoksi. Brittityttö alkoi valittaa oireita, kuten pääkipua ja flunssaa, jo keväällä 2019. Äiti Louise vei tytön lääkäriin, missä hänellä diagnosoitiin infektio rinnan alueella.

– Jade näytti huonolta eikä ollut viikkoon voinut hyvin. Menimme lääkäriin ja oletimme, että kyseessä on infektio ja siinä se, äiti Louise kuvailee haastattelussa.

– Meillä ei ollut aavistustakaan siitä, että tilanne olisi niin vakava kuin se lopulta oli.

Seuraavana päivänä Jaden kunto alkoi kuitenkin huonontua. Perhe palasi lääkärille. 

Yllättäen Jadelta löytyi ykköstyypin diabetes, josta perhe ei ollut ollut tietoinen. Se oli aiheuttanut diabeettisen ketoasidoosin, hengenvaarallisen tilan, jossa insuliinin puute aiheuttaa ketoaineiden, siis happojen, kertymistä elimistöön.

Kunto romahti

Jade sai hoitoa, mutta se ei tuntunut tehoavan. Hänet vaivutettiin lääkkeiden avulla hetkeksi koomaan.

Perhe huokaisi helpotuksesta, kun Jade herätessään vaikutti omalta itseltään. Hän jopa pyysi äidiltään ruokaa.

– Se oli suuri helpotus, koska meille kerrottiin, että hänen tilansa on vakava ja ajattelimme, että ehkä menetämme hänet, Louise kuvailee.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Jade oli edelleen sairaalassa, mutta hän oli hereillä ja kykeni esimerkiksi pesemään itsensä suihkussa. Perhe alkoi elätellä toivoa paranemisesta, mutta turhaan. Jaden kunto romahti kesällä 2019.

"Oli kauheaa nähdä se"

Äiti Louise oli kotona, kun Jaden luona ollut isoäiti soitti ja kehotti tulemaan nopeasti sairaalaan. Kun Louise saapui paikalle, Jaden kunto oli romahtanut. Verta yskivän tytön tilaa yritettiin vakauttaa.

– En koskaan unohda sitä, kun kävelin huoneeseen ja näin tyttäreni veren peitossa, Louise kuvailee.

– Oli kauheaa nähdä se, eikä näky jätä minua koskaan.

Vain 20 minuuttia myöhemmin Louise sai suru-uutisen: Jade oli lääkäreiden ponnisteluista huolimatta menehtynyt.

Oli saanut harvinaisen infektion

Myöhemmin selvisi, että Jadella oli harvinainen sieni-infektio, mukormykoosi. Homesienen aiheuttama infektio aiheuttaa suurinta vaaraa ihmisille, joiden immuunijärjestelmä on syystä tai toisesta heikentynyt.  Perusterveillä se on todella harvinainen.

Infektio oli vaikuttanut Jaden nieluun, keuhkoihin ja hengitysteihin ja "syönyt" niiden kudosta. Se oli johtanut kudoskuolioon.

"Ikävöin häntä joka ikinen päivä"

Jade oli innokas ratsastaja ja on mahdollista, että hän sai sieni-infektion tallilla. Louise toivoo, että olisi tunnistanut diabeteksen merkit tai osannut epäillä sitä.

– Jos olisimme tunteneet merkit, olisimme voineet tehdä jotain. Koen joillain tavoilla syyllisyyttä siitä, Louise sanoo.

– Ikävöin häntä joka ikinen päivä. Se, mitä olemme joutuneet kokemaan, on kauheaa. En haluaisi kenenkään kokevan samaa.

Lue myös:

    Uusimmat