Mainos

Intian pommi-isku saattaa edistää rauhaa

Uhrien omaiset ovat vaatineet Intian rautatieviranomaisten päitä vadille puutteellisten turvatarkastusten vuoksi.

Kymmeniä ihmishenkiä vaatinut junapommi-isku langetti synkän varjon Intian ja Pakistanin välisille rauhanneuvotteluille, jotka käynnistyivät tänään.

Delhiin matkustanut Pakistanin ulkoministeri Khurshid Kasuri tapasi ensi töikseen haavoittuneita maanmiehiään kaupungin sairaaloissa. Kasuri ja hänen intialaiskollegansa Pranab Mukherjee vakuuttivat, ettei väkivalta suista rauhanprosessia raiteilta.

68 ihmistä kuoli edellisyönä, kun kaksi pommia räjähti Intiasta Pakistaniin matkalla olleessa Ystävyys-junassa. Suurin osa uhreista oli pakistanilaisia. Iskun epäiltiin olleen maiden välisen rauhanprosessin vastustajien tekoja.

Kasurin ja Mukherjeen odotetaan julkistavan huomenna maiden yhteisen terrorisminvastaisen strategian. Parivaljakon on lisäksi määrä sopia vankien luovuttamisesta ja viisumimääräysten helpottamisesta.

Myös joistakin rajakiistoista puhutaan, mutta maiden välisen vihanpidon ytimessä oleva Kashmirin maakunta tuskin on esityslistalla.

Tragedia voi edistää rauhaa

Intian poliisi julkisti tänään tietokoneluonnokset kahdesta epäillystä, joiden tiedetään astuneen junaan Delhissä ja poistuneen noin viisitoista minuuttia ennen räjähdyksiä. Ainakin toisen kerrottiin puhuneen hindiä pohjoisintialaisittain. Tekijöitä oli yhteensä neljä tai viisi, poliisi epäili.

Lisäksi poliisi kuulusteli pakistanilaismiestä, joka matkusti vaunussa, josta löytyi räjähtämätön pommi. Toinen pommi löytyi raiteilta. Humalassa ollut mies sanoo itse heittäneensä vain epäilyttävän laukun ulos junasta.

Tämänpäiväisissä lehdissä tragedian toivottiin sysäävän rauhanprosessia eteenpäin ja pakottavan hallitukset lopettamaan toistensa syyttely. Vain harva lehti kummassakaan maassa osoitti naapurimaan ääriryhmiä sormella. Poikkeuksellisen sovinnollisen kirjoittelun arveltiin johtuvan siitä, että ensimmäistä kertaa terrori-isku surmasi paljon molempien maiden kansalaisia.

- Tämän tragedian inhimillisen monimutkaisuuden takia Intia ja Pakistan eivät voi jähmettyä taas perinteisiin taisteluasemiin, Indian Express -lehti pohti. - Itse asiassa tämä voi johtaa paljon aikaisempaa suurempaan hyötyyn rauhanprosessin kannalta, jos molemmat maat käyttäytyvät kypsästi ja yhteistyöhaluisesti.

Uhrien omaiset ovat vaatineet rautatieviranomaisten päitä vadille puutteellisten turvatarkastusten vuoksi. Intian valtiollinen rautatieyhtiö erotti tänään kolme työntekijäänsä ja myönsi, että ainakin muutama matkustaja oli päässyt junaan passintarkastuksen ohi.

(MTV3-AFP-Reuters-DPA-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.