Mainos

Intian hindupuolue uhkasi ydinaseiden kehittelyllä

Intian oikeistolainen hindupuolue BJP, josta odotetaan tulevien vaalien voittajaa, uhkaa nostaa Intian maailman ydinasevaltojen joukkoon. BJP julkisti Delhissä vaaliohjelmansa luvaten myös lisäpanostusta Intian ohjusohjelman kehittämiseen.

Vaaliohjelman mukaan puolue haluaa "toteuttaa option ydinaseiden liittämisestä asevoimiin".
-Emme hyväksy kenenkään sanelua puolustuskykymme ylläpitämisessä tai ydinasevaihtoehdon toteuttamisessa, ohjelmassa todetaan. Myös BJP:n puoluetoimisto vahvisti, että puolue haluaa Intian kehittävän ja valmistavan ydinaseita. Hindupuolue on aiemminkin uhkaillut ydinaseiden kehittelyllä, jos se pääsee valtaan. Puolueen odotetaan yltävän vaalivoittoon helmi-maaliskuussa Intiassa pidettävissä parlamenttivaaleissa, mutta sen ei uskota saavan ehdotonta enemmistöä parlamentin alahuoneeseen, lok sabhaan.

Naapurit huolettavat

BJP:n mukaan Intian puolustusvalmiutta on syytä kohentaa, koska "eräät naapurimme ovat ryhtyneet laajentamaan ja kehittämään asevoimiaan kiihtyvää vauhtia". BJP ei maininnut suoraan nimeltä Intian arkkivihollista Pakistania, mutta sitä - kuten Intiaakin - pidetään ns. kynnysvaltiona, jolla on kyky kehittää ja valmistaa ydinase melko nopeasti. Intia ja Pakistan ovat käyneet kolme sotaa itsenäistymisensä jälkeen vuonna 1947. Naapurukset kiistelevät edelleen kiivaasti pääosin muslimien asuttaman Kashmirin laakson omistuksesta. Amerikkalaisen The Washington Post -päivälehden mukaan Intia on sijoittanut keskimatkan Prithvi-ohjuksiaan Punjabiin, lähelle Pakistanin rajaa. Intia ilmoittaa, etteivät ohjukset ole toimintavalmiita. Pakistan kokeili viime kesänä kiinalaisvalmisteista Hataf-III-ohjusta, jonka kantama on 800 kilometriä. Intialaisten asiantuntijoiden mukaan se yltäisi tarpeen vaatiessa jokaiseen tärkeään intialaiseen kaupunkiin.

Intialla on pitkään jatkuneita rajaerimielisyyksiä myös Kiinan kanssa, jolla tunnetusti on ydinaseita. Asiantuntijoiden mukaan juuri Kiinan-pelko pitää Intian ydinaseet kieltävien sopimusten ulkopuolella. Intia ja Kiina näyttävät viime aikoina päässeen kuitenkin jonkin verran eteenpäin jännityksen lieventämiseksi rajallaan. Kiinan presidentti Jiang Zemin vieraili Intiassa marraskuussa 1996, ja maat sopivat "luottamusta lisäävistä toimista" raja-alueella. Sopimuksen mukaan ne vetävät pois osia rajalle sijoitetuista joukoistaan ja sitoutuvat olemaan sotimatta raja-alueesta.

Intia räjäytti kokeellisen ydinlatauksen vuonna 1974 ns. rauhanomaisiin tarkoituksiin. Maalla on seitsemän käytössä olevaa ydinvoimalaa, jotka tuottavat noin kaksi prosenttia sen energiantarpeesta. Venäjä on sopinut rakentavansa kaksi reaktoria lisää eteläiseen Tamil Nadun osavaltioon. Intia kieltäytyi viime vuonna allekirjoittamasta maailmanlaajuista ydinkokeet kieltävää sopimusta. Se perusteli kieltäytymistään sanomalla, että sopimus suosii maita, joilla jo on ydinaseita, eikä sisällä sitovaa aikarajaa ydinaseiden riisunnalle.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.