Intia ostaa venäläistä öljyä ja kreikkalaisalukset tuovat sitä Eurooppaan – tästä on kyse

EU on kieltänyt suurimman osan Venäjän öljyntuonnista Eurooppaan, mutta Intia hyötyy siitä. Miten se on mahdollista?

Kuudennella pakotepaketillaan Venäjää vastaan EU haluaa päästä venäläisestä öljystä eroon kokonaan. EU:n tuontikielto koskee venäläistä raakaöljyä. EU on riippuvainen venäläisöljystä, ja irrottautuminen on tehty porrastaen. Muun muassa Unkari ja jotkin Baltian maat ovat saanneet enemmän aikaa.

Reutersin mukaan Intia on ostanut sodan syttymisestä kesäkuun alkuun 62,5 miljoonaa tynnyriä venäläistä raakaöljyä – kolme kertaa enemmän kuin samaan aikaan vuonna 2021.

Intiasta tullut Euroopan öljyjalostamo

The Wall Street Journalin mukaan venäläistä öljyä päätyy markkinoille, sen alkuperä vaan pimitetään. Eurooppalaiset laivayhtiöt mahdollistavat venäläisöljyn viennin, ja Intia vie jalostamiaan öljytuotteita Eurooppaan. 

Tarkkaa tietoa siitä, millaisia venäläisestä raakaöljystä jalostettuja öljytuotteita tuodaan Eurooppaan, ei ole. Reutersin mukaan intialaiset öljyjalostamot Reliance ja Nayara ostavat raakaöljyä Venäjältä.

Venäjä on tienannut energiaviennillä siitä huolimatta, että se joutuu myymään sitä halvemmalla ja vienti on vähentynyt.

Intia on saksalaisen Berliner Zeitungin mukaan ostanut noin 18 prosenttia Venäjän viemästä öljystä. Ennen sotaa osuus oli vain prosentti.

Pääministeri Marin: Kun ostamme energiaa Venäjältä, rahoitamme sotaa 1:56

Valtaosa Intiaan raakaöljyä vievistä tankkereista on eurooppalaisessa omistuksessa

Saksalaisen uutisyhtiö Tageschaun mukaan etenkin kreikkalaisomisteiset alukset tuovat intialaista raakaöljyä Eurooppaan. Ilman niitä venäläisen öljyn maailmanlaajuinen kauppa olisi lehden mukaan liki mahdotonta. 

– Ei ole minkäänlaisia – haluan painottaa, minkäänlaisia – pakotteita kreikkalaista laivaliikennettä kohtaan, jotka koskisivat öljynvientiä Venäjältä kolmansiin maihin, toteaa Kreikan pääministeri Kyriákos Mitsotákis lehden mukaan. 

Brysselissä pähkäillään parhaillaan, kuinka venäläisestä öljystä todella irrottauduttaisiin Euroopassa.

Lue myös:

    Uusimmat