MTV:n kirjeenvaihtaja: Näin nopeasti EU voi irtautua Venäjän öljystä – osalle maista tullee armonaikaa

EU:n huippukokouksen aiheena venäläisöljy – kaatuuko tuontikielto Unkarin vastustukseen? 7:31
Videolla MTV:n kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo, millaisia kompensaatioita ja rahallista tukea Unkari on mahdollisesti saamassa EU:lta.

On hyvin todennäköistä, että Unkari ja sen öljyputken kautta Venäjältä tuleva öljy jäävät EU:n Venäjä-pakotteiden ulkopuolelle, arvioi MTV:n kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola.

Syynä on se, ettei Unkari katso voivansa luopua venäläisestä öljystä vaaditussa aikataulussa, ja sen vaatimukset kompensaatioista öljyinfrastruktuurinsa uudistamisesta olivat EU:n näkökulmasta liian suuria. Siksi tuloksena lienee kompromissi, jossa pakotteet kohdistuvat säiliölaivoin EU:hun saapuvaan öljyyn. Putkiöljyn osuus on vain noin 10 prosenttia Eurooppaan saapuvasta öljystä, eli osuus on säiliölaivoihin nähden pieni.

Unkarin lisäksi ymmärrystä saavat mahdollisesti myös Bulgaria ja Slovakia, jotka saisivat pidemmän ajan muutoksen läpivientiin. Piuhola uskoo haluun saada aikaan pakotepaketti vaikka kompromissein

– EU:lle on kokonaisuutena tärkeää yrittää näitä öljypakotteita, koska ne ovat taloudellisesti niin merkittäviä, että niillä on todella suuri merkitys sotaa käyvän Venäjän talouteen.

Jos pakotepaketit saadaan alkuviikosta voimaan, voi öljyn tuonti Venäjältä säiliöaluksin päättyä jo puolessa vuodessa ja kaikkien öljyjalosteiden tuonti kahdeksan kuukauden sisällä.

Videolla Piuhola kertoo, millaisia kompensaatioita ja rahallista tukea Unkari on mahdollisesti saamassa EU:lta.

Lue myös:

    Uusimmat