Tällainen on "ystävyyttä" tarkoittava Druzhba-putki, jonka kautta venäläisöljyn tuontia jatkettaisiin Keski-Eurooppaan

MTV:n kirjeenvaihtaja Brysselistä: Unkari käynyt kovaa kauppaa pakotepaketista 2:14
MTV:n kirjeenvaihtaja Brysselistä: Unkari käynyt kovaa kauppaa pakotepaketista

Komission laskujen mukaan EU pystyisi pysäyttämään 89 prosenttia EU:hun tulevasta venäläisöljystä, vaikka putkipoikkeus jätettäisiin pakotteisiin.

Venäläisen öljyn tuontikieltoa on kaavailtu osaksi EU:n kuudetta pakotepakettia Venäjää vastaan. Öljyn tuontikiellon on arvioitu olevan painava toimi, sillä öljy tuo huomattavan osan Venäjän tuloista, joita se saa energiakaupasta EU-maiden kanssa.

Unkari on vastustanut tuontikieltoa, mutta maa on saamassa poikkeuksen, jonka turvin se voisi jatkaa venäläisöljyn tuontia. Poikkeus hyödyttää myös muita keskieurooppalaisia sisämaavaltioita, kuten Tshekkiä ja Slovakiaa.

Kompromissiehdotus on ollut, että öljyn tuonti sallittaisiin Druzhba-putkea pitkin. EU-komission virkamies kertoo, että Druzhba on ainoa putki, jonka kautta Venäjältä tuodaan öljyä EU-maihin.

Pakoteneuvottelujen tilaa hyvin tunteva virkamies avasi tuontikiellon yksityiskohtia nimettömästi joukolle toimittajia taustapuhelussa, johon STT osallistui maanantaina.

Putken kautta on tullut noin yksi kolmasosa EU-maihin tulevasta venäläisöljystä. Loput kaksi kolmasosaa on tuotu merikuljetuksilla.

Kuudennessa pakotepaketissa on kaavailtu, että venäläisöljyn tuonti kiellettäisiin meriteitse vuoden loppuun mennessä.

Putkessa kaksi haaraa

Druzhba-sana tarkoittaa ystävyyttä. Venäjältä Keski-Eurooppaan suuntautuva öljyputki haarautuu kahteen haaraan, joista pohjoinen kulkee Valko-Venäjän kautta Puolaan ja Saksaan. Eteläinen haara kulkee Ukrainan läpi Slovakiaan, Unkariin ja Tshekkiin.

Näille eteläisen haaran keskieurooppalaisille maille kysymys öljyn tuontikiellosta on ollut hankala, koska sisämaavaltioina niiden on vaikea korvata venäläistä öljyä muun muassa infrastruktuurin vuoksi.

Äänekkäimmin tuontikieltoa on vastustanut Unkari.

Komission virkamiehen mukaan Puola ja Saksa ovat sitoutuneet luopumaan venäläisöljyn käytöstä vuoden loppuun mennessä. Eteläisen haaran kautta EU:hun tulee vain noin 11 prosenttia venäläisestä öljystä.

Komission laskujen mukaan EU pystyisi näin ollen pysäyttämään 89 prosenttia EU:hun tulevasta venäläisöljystä.

Maanantai-iltana Suomen aikaa ei ollut vielä selvää, syntyykö sopu pakotepaketista kompromissiehdotuksen mukaisesti.

Lue myös:

    Uusimmat