Mainos

Influenssarokotteita otetaan ahkerasti - jonottamista ei voi välttää

Influenssarokotteiden hakijat ovat joutuneet jonottamaan terveyskeskuksissa eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Helsingin Kallion terveysasemalla asiakkaat ovat joutuneet tulemaan paikan päälle uudemman kerran, koska ensimmäisenä rokotuspäivänä oli niin paha ruuhka.

Jyväskylässä sen sijaan rokotuksen hakijoita oli ensimmäisenä tempauspäivänä vähemmän kuin odotettiin. Oulussa taas rokotteen hakijoita on ollut enemmän kuin viime vuonna.

–Olemme täällä Kallion terveysasemalla hakemassa influenssarokotetta jo toista kertaa, sillä eilen emme saaneet edes jonotuslappua, vaikka tulimme 40 minuuttia ennen kuin rokotusten piti alkaa, kertoo 70-vuotias Ritva Wahlsten-Puska.

–Minua ennen on jonossa 30 eli tämähän on kuin Neuvostoliitossa, sanoo puolestaan 71-vuotias puoliso Timo Puska. Aivan tosissaan pariskunta ei kuitenkaan valita, sillä he ovat olleet yleensä aina tyytyväisiä Kallion terveysaseman palveluun ja ovat enemmänkin huolissaan siitä, että koko paikka lakkautetaan.

–Kyllä rokote kannattaa ottaa, otin viime vuonnakin. Yli 65-vuotiallehan se on ilmainenkin, sanoo Ritva Wahlsten-Puska.

Helsingin terveysasemilla influenssarokotteita annetaan tällä viikolla ja 9. joulukuuta alkavalla viikolla.

–Joka vuosi täällä on kauheat jonot, mutta kai tähän tottuu. Enemmän minäkin olen huolissani siitä, jos tämä koko asema suljetaan kun Kalasatamaan suunnitellaan jotain isoa laitosta. Tuleekohan siitä oikeasti jotain säästöä? Jatkuisi tämä toiminta täällä vaan, mietiskelee 66-vuotias Arto Alasjärvi, MTV Uutisille.

–Minäkin kävin jo eilen täällä, mutta en päässyt vielä rokotukseen, sillä hurjat oli jonot, kertoo 70-vuotias Tuulikki Pekonen.

Espoossa pientä ruuhkaa, Jyväskylässä ei

Myös Espoon terveysasemilla on ollut ruuhkaa jonoksi asti. - Eilen Tapiolassa rokotettiin noin 330 asukasta, Puolarmetsässä reilut 150 ja Matinkylässä yli 130. - Kaikki, jotka tulivat paikalle ennen iltakuutta rokotettiin, eikä ketään käännytetty pois. Pientä ruuhkaa on ensimmäisinä päivinä aina, kertoo osastonhoitaja Pirjo-Liisa Suominen Tapiolan terveysasemalta.

Jyväskylässä Kyllön terveysasemalla pidettiin lauantaina rokotuspäivä ja piikin sai noin 2700 ihmistä. Lisäksi neuvolassa noin 450 lasta rokotettiin.

–Hyvä, että ihmisiä kiinnostaa influenssarokotus. Onhan se varsinkin riskryhmään kuuluville tärkeä asia. Me olimme kyllä varautuneet vähän suurempaan ryntäykseen ja 4000 influenssarokotukseen. Alussa oli jonoa, mutta hyvin meni, kertoo osastonhoitaja Seija Torkkeli MTV Uutisille Jyväskylän keskitetystä terveydenhuollosta.

Oulussa jo 10 000 käynyt piikillä

Apulaisylilääkäri Jarkko Huusko Oulusta kertoo, että suur-Oulussa on nyt jo rokotettu arviolta 10 000 ihmistä, mikä on enemmän kuin viime vuonna. Oulussa influenssarokotukset aloitettiin jo 4. marraskuuta.

–Jos rokotetaan 160 ihmistä tunnissa, niin on siinä jonottamaan joutunut. Mutta hyvin on homma kuitenkin toiminut, kertoo Huusko.

–Viime vuonna olimme vähän myöhään liikkeellä eli silloin kun naapurimaissa jo influenssa jylläsi, meillä vasta aloiteltiin rokotukset. Meillähän on nyt kuntaliitoksen takia iso alue eli 14 terveysasemaa ja paljon rokotettavia. Rokotuksia on lisännyt myös THL:n suositus, jonka mukaan myös riskiryhmään kuuluvan läheinen rokotetaan. Lasten rokotuksissa on toinen kierros vielä tulossa, kertoo Huusko MTV Uutisille.

Rokote monelle ilmaiseksi

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL suosittaa rokotuksia terveys- ja sosiaalialan ammattilaisille, raskaana oleville, 65 vuotta täyttäneille, 6-35 kuukauden ikäisille lapsille, sairautensa vuoksi lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville ja varusmiespalvelukseen astuville. Nämä ryhmät saavat influenssarokotteen ilmaiseksi.

Viime vuonna rokotusintoon vaikutti pelko narkolepsiasta.THL:n mukaan yli 65-vuotiaille on vuosien mittaan annettu miljoonia annoksia Fluarixia, eikä merkkejä narkolepsian lisääntymisestä ole ilmennyt.

Suomen kansallisessa ohjelmassa Fluarixia on kahtena viime vuonna annettu yli 65-vuotiaille noin 461 000 rokoteannosta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.