Influenssarokotteen aika on taas – rokotteen saa 1,7 miljoonaa suomalaista

Influenssarokotukset ovat alkaneet 1:53

Suomeen on tilattu yhteensä 1,7 miljoonaa influenssarokotetta. Näistä 71 000 on 2–6-vuotiaille lapsille tarkoitettua nenäsumutetta.

Tämän influenssakauden rokotteella torjutaan kaikkiaan neljää eri virusta: kahta A-ryhmän ja kahta B-ryhmän virusta. Viime vuonna pistettävä rokote torjui vain kolmea eri virusta, ja jopa rokotuksen ottaneita sairastui.

– Tänä vuonna ennuste on toivottavasti parempi, sillä nyt käytetään neliarvoista rokotetta. Toivotaan, että rokotteen osuvuus on parempi kuin viime kaudella, sanoo ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. 

Sumute ei käy kaikille

Osa rokotteista on nenäsumutetta, eikä suinkaan tavanomaista pistoksena annettavaa rokotetta. Sumute on tarkoitettu 2-6-vuotiaille.

– Euroopassa rekisteröity nenäsumute on tarkoitettu käytettäväksi vain 17 ikävuoteen asti, kertoo Nohynek.

Eurooppalaisen tulkinnan mukaan sumutetta ei kannata antaa tätä vanhemmille.

– Sumute sisältää elävää heikennettyä virusta, joka lisääntyy nenän limakalvoilla. Ja jos siellä on jo valmiiksi paljon vasta-aineita, jotka osin estävä rokoteviruksen lisääntymisen, niin se ei pääse toimimaan niin kuin se on tarkoitettu, selittää Nohynek.

Rokote on suositeltava

Influenssarokotetta suositellaan kaikille erityisryhmille, joita ovat pikku lapset, varusmiehet ja -naiset, sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö, raskaana olevat, 65 vuotta täyttäneet sekä sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat.

Laumasuojaa influenssarokotteesta saa vasta, kun rokotuskattavuus on 50 - 70 prosenttia, eikä tähän ole koskaan päästy Suomessa väestötasolla muulloin kuin viime pandemian aikana.

– Nyt kun terveydenhuollon ammattilaiset, jotka hoitavat vakavalle influenssalle alttiita potilaita on velvoitettu ottamaan rokote, niin heidän keskuudessaan laumasuojaa on. Viime kaudella erikoissairaanhuollossa toimivilla keskimäärin 83 prosenttia. Samoin 65 vuotta täyttäneistä parhaina vuosina puolet on ottanut rokotteen, kertoo Nohynek.

– Pikku lapsilla kattavuus on jäänyt 1-2 lapseen viidestä eli parhaimmillaankin 40 prosenttiin, kertoo Nohynek.

Suoraan erityisryhmään kuuluvien lisäksi maksuttoman rokotteen voivat saada vakavalle influenssalle alttiiden ihmisten lähipiiri.

Ylilääkäri Hanna Nohynek suosittelee rokotetta kaikille.

– Se on paras tapa suojautua influenssalta ja rokotuttamalla itsensä suojaa myös lähipiiriään, Nohynek muistuttaa.

Jos haluaa rokotteen eikä ole oikeutettu maksuttomaan rokotukseen, sen voi ostaa apteekista. Tosin siihen tarvitaan resepti, jonka voi hankkia terveyskeskuksesta. Hankitun rokotteen voi käydä pistätyttämässä terveyskeskuksessa. Myös yksityisellä lääkäriasemalla voi käydä rokotuttamassa itsensä.

Lue myös:

    Uusimmat