Mainos

Inflaatio kiihtyy

Inflaatio kiihtyi toukokuussa 3,4 prosenttiin. Tilastokeskuksen mukaan inflaatiota nopeutti ennen kaikkea elintarvikkeiden ja bensiinin kallistuminen. Huhtikuussa kuluttajahinnat kallistuivat 3 prosenttia.

Elintarvikkeiden kallistuminen vaikutti toukokuun inflaatioon 0,7 prosenttiyksikköä, mikä johtui lähinnä lihan ja maitotuotteiden kallistumisesta. Bensiinin kallistuminen vaikutti inflaatioon noin 0,3 prosenttiyksikköä, kuten myös asuntolainojen korkojen nousu ja vuokrien kallistuminen. Huhtikuusta toukokuuhun kuluttajahinnat nousivat 0,8 prosenttia, mikä johtui myös suurimmaksi osaksi bensiinin ja elintarvikkeiden kallistumisesta. Ruoan hintaa nosti ennen kaikkea vihannesten ja lihan kallistuminen. Myös vuokrien nousu näkyi toukokuun kuluttajahintaindeksissä.

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin mukaan EMU-maiden inflaatio oli huhtikuussa 2,9 prosenttia. Inflaatio kiihtyi, sillä maaliskuussa se oli 2,6 prosenttia. EMU-maiden nopein inflaatio oli Hollannissa, 5,3 prosenttia, ja hitain Ranskassa, 2 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio oli huhtikuussa 2,8 prosenttia. EU-maiden inflaatio oli huhtikuussa 2,6 prosenttia. Toukokuussa Suomen yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi nousi edellisestä vuodesta 3,3 prosenttia. Huhtikuusta toukokuuhun indeksi nousi 0,9 prosenttia.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.