Mainos

Inflaatio kiihtyi selvästi toukokuussa

Kuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatio nopeutui kesäkuussa ja nousi 3,5 prosenttiin. Edellisen kerran inflaatio oli samalla tasolla vuoden 1991 lopulla, selviää Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksistä.

Inflaation moottori

Vielä tämän vuoden toukokuussa inflaatio oli alle kolme prosenttia. Toukokuusta kesäkuuhun kuluttajahinnat nousivat 0,5 prosenttia. Inflaation nopeutuminen johtui etupäässä bensiinin hinnannoususta. Bensiinin ja kevyen polttoöljyn kallistumisen suora vaikutus inflaatioon oli kesäkuussa 1,3 prosenttiyksikköä. Asuntohintojen ja vuokrien nousu kohotti inflaatiota 0,6 prosenttia. Lisäksi nousivat asuntolainojen korot sekä alkoholin ravintolahinnat.

Inflaatiota hillitsevä vaikutus kesäkuussa oli vihannesten ja käytettyjen autojen hinnoilla. Myös matkapuheluiden hinnat laskivat hieman.

EU-maiden inflaatio oli yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin mukaan toukokuussa 1,7 prosenttia eli sama kuin huhtikuussa. Suomessa vastaava inflaatio oli toukokuussa 2,7 prosenttia. EU-alueen nopein inflaatio oli toukokuussa Irlannissa, 5,1 prosenttia. Hitaimmaksi eli 0,5 prosentin tasolle se jäi Britanniassa.

Tilastokeskuksen keräämien tietojen mukaan yhdenmukaistettujen kuluttajahintojen vuosimuutos kohosi Suomessa kesäkuussa 3,1 prosenttiin. Eurostat julkaisee EU:n laajuiset kesäkuiset inflaatiolukemat ensi viikolla. (STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.