Mainos

Infektiolääkäri poliisikuulusteluun hiv-asiassa

Kuopion rikospoliisi kuulustelee huomenna Kuopion yliopistollisen sairaalan infektiolääkäriä Camilla Jokista kaupungin hiv-tartunnoista.

Lääkäriä kuullaan esitutkinnassa todistajana. Jokinen kertoi tänään jo päättäneensä, sanooko hän poliisille epäillyn hiv-tartuttajan nimen vai ei. Hän ei kuitenkaan kertonut päätöksensä sisältöä julkisuuteen. Rikoskomisario Jorma Makkosen mukaan poliisi on laatinut omasta aloitteestaan hiv-jutussa rikosilmoituksen lehdistössä olleiden tietojen perusteella. Makkonen korostaa, että poliisin ja hoitavan lääkärin yhteistyö on ollut kitkatonta ja vailla ongelmia. Terveydenhoitoviranomaisille on annettu työrauha, eikä poliisi ole ryhtynyt jyrkkiin tutkintatoimenpiteisiin. Tärkeimpänä päämääränä on ollut saada mahdolliset hiv-altistuneet testeihin ja hoitoon.

Kuopion johtava kihlakunnansyyttäjä Hannu Susitaival on vaatinut, ettei salassapitovelvollisuus saa estää epäillyn vakavan rikoksen selvittämistä, jos laki antaa siihen mahdollisuuden. Lääkärin salassapitovelvollisuus voidaan murtaa, jos hoitosuhteessa tietoon on tullut rikos, jonka vähimmäisrangaistus on kuusi vuotta vankeutta. Suomalaisen ennakkotapauksen mukaan hiv-levittäjä on voinut syyllistyä tapon yritykseen, minkä minimirangaistus on kahdeksan vuotta vankeutta. Lääkäri on lain mukaan oikeutettu kertomaan tietonsa esitutkinnassa tällaisessa tapauksessa. Jos hän kieltäytyy, esitutkintaviranomainen voi viedä asian käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

Ryntäys testeihin jatkuu

KYS:n infektioyksikkö kertoi epäillystä hiv-epidemiasta julkisuuteen viime perjantaina. Samalla kehotettiin testeihin niitä, jotka ovat olleet suojaamattomassa seksisuhteessa tilapäisten kumppanien kanssa. Testeihin on ollut tungosta maanantaista lähtien. Tänään iltapäivään mennessä niissä on käynyt ainakin 300 kuopiolaista. Lääkärit pelkäävät, että yhden hiv-tartuttajan jäljiltä on taudille altistunut jopa kymmeniä ihmisiä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.