Mainos

Indonesiassa presidentinvastaisia mielenosoituksia

Indonesian presidentin B. J. Habibien eroa vaativat mielenosoittajat ottivat tänään yhteen turvallisuusjoukkojen kanssa Jakartassa. Yhteenotot tapahtuivat lähellä parlamenttitaloa, jossa presidentti samaan aikaan puolusteli ongelmientäyteistä hallintokauttaan. Sadat mielenosoittajat heittelivät Molotovin cocktaileja, keppejä ja kiviä poliisin ja sotilaiden päälle. Sotilailla ja poliiseilla ei ollut aseita, mutta he ampuivat mielenosoittajia kohti kyynelkaasua. Loukkaantumisista ei vielä ole tietoa. Mielenosoittajat vaativat, että laajennetun parlamentin edustajat eivät nimitä Habibieta uudestaan presidentiksi ensi keskiviikon presidentinvaaleissa.

Habibie maalasi puolustuspuheessaan valoisan kuvan presidenttikaudestaan ja lakaisi maton alle hallintoaan rappeuttaneet skandaalit.
-Olemme saavuttaneet paljon taloudellisella puolella... Inflaatio on hallinnassa, rupia on vahvistunut, korkotaso on pudonnut jyrkästi, Habibie sanoi.

Habibie muistutti hallituksensa edenneen mm. presidentti Suharton korruptiosyytteiden tutkimisessa. Habibieta on julkisesti syytelty tutkimusten hidastamisesta. Indonesia lopetti Suharton korruptiotutkimukset tiistaina, mikä aiheutti opiskelijoiden mielenosoituksia ja herätti huippupoliitikot tuomitsemaan tutkimuksen lopettamisen. Habibie puolusti puheessaan myös päätöstään pitää kansanäänestys Itä-Timorin itsenäisyydestä ja vaati maan korkeinta lainsäädäntöä tunnustamaan sen tuloksen.

Jakartassa on tiukennettu turvatoimia levottomuuksien varalta, joiden pelätään kiihtyvän, mikäli Habibie voittaa toisen presidenttiehdokkaan Megawati Sukarnoputrin. Megawatin Demokraattinen puolue voitti kesäkuussa pidetyt parlamenttivaalit, mutta puolueella ei kuitenkaan ole riittävästi paikkoja varmistaakseen ehdokkaansa valinnan presidentiksi. Opiskelijajohtajat ovatkin sanoneet mobilisoivansa tuhansia mielenosoittajia kadulle, mikäli Habibie valitaan uudestaan. Kaupunkiin on tuotu 40 000 ylimääräistä poliisia ja miliisiä turvallisuuden ylläpitämiseksi.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.