Mainos

IMF toivoo vauhtia Irakin jälleenrakennukseen

Rakentamista on vaikeuttanut kurja turvallisuustilanne.

-Rakentaminen on selvästi vähäisempää kuin etukäteen odotettiin, IMF:n Lähi-idästä ja Keski-Aasiasta vastaavan osaston apulaisjohtaja Lorenzo Perez sanoi tiedotustilaisuudessa Washingtonissa.

Rakentamista on vaikeuttanut kurja turvallisuustilanne. Sen kohentaminen on yksi avainkysymyksistä Irakin tulevassa kehityksessä, IMF:n tutkijat sanovat ensimmäisessä Irakin talouskatsauksessaan 25 vuoteen.

Kansainvälinen yhteisö perusti viime vuonna erityisen Irakin jälleenrakennusrahaston, jossa on eri maiden talletuksina miljardi dollaria eli noin 810 miljoonaa euroa. Viime vuonna rahastosta käytettiin vain 103 miljoona dollaria eli noin 83,5 miljoonaa euroa.

Vaikeuksista huolimatta Irakissa on IMF:n mukaan onnistuttu tekemään merkittäviä uudistuksia. Maksujärjestelmät on saatu toimimaan ja keskuspankin valvonta on tehokasta. Tutkijat toivovat samanlaisia uudistuksia muun muassa verotukseen.

Irakin valuuttavaranto oli viime vuoden lopulla 7,4 miljardia dollaria eli vajaat kuusi miljardia euroa, mikä on reilusti välttämättömänä pidettyä varantoa, noin 3,24 miljardia euroa, suurempi. Irakin bruttokansantuotekin kasvoi viime vuonna lähes 50 prosentilla.

Kuluttajahintojen nousuvauhti on kuitenkin yhtä lailla päätähuimaava: IMF arvioi 12 kuukauden inflaatioksi 37 prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.