Mainos

IMF rauhoittaa eurohuolia

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on päässyt Washingtonin kevätkokouksessa tavoitteeseensa eli lainaresurssiensa tuplaamiseen.

Rahasto sai kokoon G20-mailta 430 miljardin dollarin eli 325 miljardin euron verran lainasitoumuksia, ja tämän uskotaan rauhoittavan ja vakauttavan maailmantaloutta.

IMF:n lainavarat eivät ole millään lailla korvamerkittyjä euroalueen auttamiseen, mutta eurokriisi on ollut kuitenkin päällimmäinen syy niin sanotun palomuurin kasvattamiseen.

Lähes puolet IMF:n uudesta lainapääomasta tulee euromailta. Suomen osuus on 3,8 miljardia euroa, joka annetaan lainana IMF:lle.

Lainakassan kasvu otettiin tyytyväisyydellä vastaan, mutta epäilijöitäkin ilmestyi välittömästi.

- Se ei vastaa kysymykseen siitä, kuinka talouskasvu saadaan alkuun maissa, jotka ovat syvässä taantumassa, painotti Bloomberg-talousuutisille entinen Standard & Poor'sin pääekonomi David Wyss.

Hänen mukaansa kyse onkin lähinnä markkinoiden rauhoittamisesta.

Kehittyvät talousmahdit hamuavat lisää valtaa

Yhdysvallat ja Kanada eivät osallistu lainatalkoisiin, mutta nousevista talousmahdeista esimerkiksi Venäjä, Kiina, Intia ja Etelä-Afrikka ovat luvanneet rahaa. Varsinaiset summat ovat vielä hämärän peitossa; niistä päätetään G20-johtajien kokouksessa Meksikossa kesäkuussa.

Nousevat talousmahdit ovat yhä turhautuneita siitä, ettei niiden painoarvoa IMF:ssä ole lisätty.

Brasilia on ollut yksi kovaäänisimmistä arvostelijoista, ja se näyttää saaneen vaatimuksensa läpi.

- Me asetimme lainojen ehdoksi IMF:n kiintiöuudistuksen, jolla annetaan kehittyville maille laajempi osuus, ja se hyväksyttiin, sanoi Brasilian valtiovarainministeri Guido Mantega G20-kokouksen jälkeen.

Valtasuhteiden muutoksista on tarkoitus päättää lokakuussa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.