IMF:n ja Maailmanpankin kokouksessa levotonta

Kansainvälisen valuuttarahaston ja Maailmanpankin vuotuinen yhteiskokous on alkanut Prahassa. Prahaan on kerääntynyt myös sankka joukko mielenosoittajia, eikä yhteenotoilta ole vältytty. Tshekin presidentti Vaclav Havel tuomitsi väkivallan ja vetosi mielenosoittajiin rauhan palauttamiseksi.

Havel

Kokouksen avauspuheessaan Tsekin presidentti Vaclav Havel kovisteli IMF:n ja Maailmanpankin päättäjiä, kun hän peräänkuulutti maailmantalouden arvoremonttia ja korosti henkisyyden merkitystä päätöksenteossa.
-Meidän tulisi miettiä kaikkien niiden arvojen muokkaamista, jotka muodostavat koko nykyisen sivilisaatiomme perustan. Tämä tehtävä kuuluu kaikille, mutta erityisesti niille, jotka ovat jo saaneet osansa hyvinvoinnista, Havel vaati.

Havelin puhe poikkesi täysin maailman talousjohtajien normaalisti puheissaan käyttämästä kapulakielestä ja taloustermejä vilisevästä prosenttiviidakosta. Tshekin presidentin puhe muistuttikin enemmän runoilijan tai näytelmäkirjailijan ulosantia. Molemmat ammatit ovat toki Havelille tuttuja, sillä hän harjoitti niitä ennen kuin hänestä tuli Tshekin presidentti.

Isot johtajat tukivat uudistuksia

Havelin jälkeen puhunut valuuttarahaston uusi johtaja Horst Köhler myönsi, että IMF kaipaa uudistamista mutta puolusti järjestön olemassaoloa.
-Monet kriitikkojen esiin nostamat kysymykset ovat oikeutettuja ja niiden tulisi koskea meitä kaikkia. Mutta haluan tehdä selväksi myös tämän: Jos IMF ei jo olisi olemassa, nyt olisi aika keksiä se, Köhler vakuutti. Prahan kokoukseen osallistuu yli 10 000 talousvaikuttajaa IMF:n 182 jäsenmaasta.

Mielenosoittajia Prahassa

Etelä-Afrikan talousministeri Trevor Manuel, joka toimii kokouksen puheenjohtajana, valitteli Prahan mielenosoitusten muuttumista väkivaltaisiksi:
-Ymmärrän kyllä mitä mielenosoittajat vastustavat, mutta en sitä, mitä he kannattavat, Manuel äimisteli. Maailmanpankin johtaja James Wolfenson sanoi ymmärtävänsä protestoijia ja totesi, että sekä IMF:llä että Maailmanpankilla on vielä paljon opittavaa köyhyyden vastaisessa taistelussaan.
-Uskon kuitenkin, että voimme edetä vain toimimalla yhteistyössä toistemme kanssa, Wolfenson maalaili.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Lawrence Summers puolestaan totesi tukevansa järjestöjen uudistuksia sekä suurempaa avoimuutta päätöksenteossa. Globalisaation pyörää ei Summerskaan suostunut kääntämään taaksepäin. Hänen mukaansa globalisaatiosta luopuminen merkitsisi takaiskua köyhyyden vastaisessa taistelussa.

Mielenosoitusnujakoissa koviakin keinoja

Poliisien rintama Prahassa

Poliisi käytti kyynelkaasua ja vesitykkejä estäessään mielenosoittajia etenemästä kohti Prahan kongressikeskusta, missä Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Maailmanpankin edustajat pitivät kokoustaan. Poliisit ampuivat kyynelkaasua sen jälkeen, kun anarkistit heittelivät poliiseja kivillä ja polttopulloilla. Italialaisen mielenosoittajaryhmän jäsenet puolestaan joutuivat käsirysyyn mellakkapoliisien kanssa poliisien estäessä mielenosoittajien pääsyn lähelle kongressikeskusta.

Tsekkiläisen uutistoimiston CTK:n mukaan yhteenotoissa loukkaantui lähes sata ihmistä, josta noin puolet poliiseja. Eri maista tulleet mielenosoittajat rakensivat Prahan kaduille barrikadeja ja sytyttivät niitä tuleen. Kokouksen osanottajia varoitettiin ensin poistumasta turva-alueelta, jonka ulkopuolella noin 500 mielenosoittajaa poltti Yhdysvaltain lippuja ja kahakoi poliisin kanssa. Kokousta varten saatiin kuitenkin käyttöön erityinen metrojuna, jolla osanottajat kuljetettiin pois kokouspaikalta. Poliisit olivat päivällä tukkineet kongressikeskukseen johtavan tien miehistönkuljetusvaunuilla ja panssariautoilla, mutta noin 500 mielenosoittajan joukko onnistui livahtamaan poliisivartion ohi.

Poliisi sanoo, että vain osa mielenosoittajista on käyttäytynyt väkivaltaisesti. Prahaan on kommennettu kaikkiaan 11 000 poliisia valvomaan järjestystä.

Järjestäjät kertoivat aiemmin odottavansa Prahaan jopa 20 000 mielenosoittajaa. Tänään mielenosoittajia arveltiin olleen alle 10 000. Noin 300 mielenosoituksiin pyrkinyttä aktivistia käännytettiin Tshekin rajalta jo ennen kokouksen alkua. Tämänpäiväisissä mielenosoituksissa vaadittiin muun muassa köyhimpien maiden velkojen anteeksiantoa ja kapitalismin tappamista. Mielenosoittajien mukaan maailmankauppaa vapautetaan köyhien maiden ja ympäristön kustannuksella.

"Suomelta puuttuu näkemys"

Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen Kepan kehityspoliittinen sihteeri Max von Bonsdorff, joka on itsekin paikalla Prahassa, syytti myös Suomen valtuuskuntaa vastuun pakoilusta.
-Vaikka Suomi tällä hetkellä edustaa Pohjoismaita ja Baltiaa IMF:n johtokunnassa, Suomelta puuttuvat demokraattisesti asetetut IMF-tavoitteet, jotka ohjaisivat toimintaa niin tässä vuosikokouksessa kuin sen jälkeenkin, sanoi Bonsdorff. -Nämä ovat poliittisia kysymyksiä, eikä Suomen enää nykymaailmassa pitäisi lähteä tällaisiin kokouksiin ilman demokraattisia tavoitteita ja keskustelua, hän jatkoi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA-AP)

Lue myös:

    Uusimmat