Iltalehti: Ministeriö hyllytti keväällä Aku Louhimieheltä tilatun hengennostatusvideon, koska maskeja näkyi liikaa

Valtio hyllytti korona-ajan hengennostatukseksi tarkoitetun videon huhtikuussa, sillä siinä näkyi liikaa maskeja, kertoo Iltalehti. Valtioneuvoston kanslia (VNK) ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM) näyttävät olevan eri linjoilla siitä, miten videon muuttamiseen päädyttiin.

Iltalehti kertoo, että valtioneuvoston kanslia tilasi ohjaaja Aku Louhimiehen ja näyttelijä Andrei Alénin tuotantoyhtiöltä huhtikuussa hengennostatusvideon osana Suomi toimii -kampanjaa. Valtioneuvoston kanslia hyväksyi työn huhtikuun puolivälissä, mutta sitä ei käytetty, vaan Louhimieheltä tilattiin muokattu versio.

Valtioneuvoston kanslian viestintäjohtaja Päivi Anttikoski sanoo Iltalehdelle, että STM halusi kieltää videon käyttämisen.

– Me olemme käyneet viestintäjohtajakokouksessa läpi tätä asiaa ja siellä on sitten tullut STM:n viestinnästä hyvin selkeä pyyntö siitä, että maskeja ei saa näkyä tässä videossa, Anttikoski kertoo.

STM:n viestintäjohtajana keväällä toiminut Riikka Nurmi ei suoraan sano STT:lle, halusiko STM kieltää videon käyttämisen tai esittikö STM selkeän pyynnön siitä, ettei maskeja saa videossa näyttää.

Nurmen mukaan koronaviestinnästä, videon sisällöstä ja mahdollisista muutostarpeista käytiin viestintäjohtajakokouksessa keskustelua.

– Maskeista käytiin keskustelua, että onko niitä syytä näkyä ja missä määrin, kun ei ollut päätöstä siitä, lähdetäänkö maskeja suosittelemaan vai ei, hän sanoo STT:lle.  

"STM ei voi tehdä päätöstä siitä videosta"

Nurmen mukaan Anttikosken vetämässä kokouksessa haettiin yhtenäistä linjaa siitä, millä tavalla maskiasioista viestitään. Vielä huhtikuussa ei ollut maskisuositusta, joten Nurmen mukaan pohdittiin, voiko videoihin tuoda maskeja, jos niistä ei ole suositusta.

Nurmi painottaa, ettei kyseessä ole STM:n tilaama video.

– Se ei ole STM:n video, niin STM ei voi tehdä päätöstä siitä videosta. Se on VNK:n tilaama video, ja VNK on päätynyt tilaamaan siihen muutokset, hän sanoo.

Alkuperäinen video maksoi 20  000 euroa. Tarjouksen mukaan hinnassa oli 50 prosentin alennus. Lisätyöt maksoivat 17  500 euroa, Iltalehti kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat