Mainos

Ilmiriita kokoomuksen ja keskustan välillä Soini-äänestyksestä: "Painostusta ja vähättelyä" – "halpamaista"

39:11

Kokoomuksen ja keskustan välille on puhjennut iso riita Soini-äänestyksen jälkeen.

Kokoomuksen rivit repesivät tänään äänestyksessä ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamuksesta, kun useampi puolueen kansanedustaja jätti tarkoituksella äänestämättä.

Kokoomus selitti ryhmäpäätöstä rikkoneiden edustajiensa rankaisematta jättämistä sillä, että he olivat kohdanneet painostusta hallituskumppaneiden suunnalta. Pääministeri Juha Sipilää (kesk.) kokoomuksen eduskuntaryhmä syyttää arvopohjan vähättelystä.

– On käsittämätöntä, että pääministeri on todennut, että äänestyksen ei pitäisi olla kenellekään vaikeaa, kirjoitetaan kokoomuksen eduskuntaryhmän ja sen puheenjohtajan Kalle Jokisen tiedotteessa. 

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi puolestaan eduskunnassa tänään, että vain kokoomus itse osaa arvioida äänestämisensä vaikeutta.

Sipilään kohdistettu vähättelysyytös on siinä mielessä erikoinen, että Sipilä antoi kyseisen vastauksen kun häneltä kysyttiin hänen oman puolueensa keskustan ryhmäkurista.

Kokoomus ei tiedotteessaan täsmennä painostussyytöksiä, mutta eilen keskustan kansanedustaja Markku Pakkanen uhkasi muutoksilla irtisanomissuojaesitykseen, jos kokoomus ei yksimielisesti tue hallitusta.

Keskustassa on suututtu kokoomuksen syytöksistä. Esimerkiksi keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Kosonen tiedottaa pitävänsä kokoomuksen toimintaa kestämättömänä luottamuksen ja yhteistyön kannalta.

– Pidän halpamaisena tapaa, jolla kokoomus on äänestyksen jälkeen hyökännyt keskustaa ja pääministeri Sipilää vastaan. Sipilä on johdonmukaisesti puolustanut Suomen aborttilainsäädäntöä sekä Suomen ulko- ja kehityspoliittista linjaa, kirjoittaa Kosonen.

Kosonen katsoo, että painostussyytökset ovat yritys siirtää huomio pois siitä, että kokoomuksen eduskuntaryhmän ilmoittama linja ei pitänyt.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen ilmoitti eilen Soini-äänestyksen alla ryhmän yksimielisestä tuesta, vaikka oli jo tiedossa, että osa ryhmästä ei aio tukea Soinia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.