Mainos

Uuden hallituksen luottamus mitataan lähipäivinä

Uuden hallituksen luottamus mitataan eduskunnassa lähipäivinä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) aikoo antaa mahdollisimman pian eduskunnalle tiedonannon, joka päättyy luottamusäänestykseen. Eduskunnan puhemies Maria Lohela (uv.) sanoi eilen, että tiedonanto onnistuu aikaisintaan ensi viikolla. Hän aikoo viedä aikatauluehdotuksensa tänään puhemiesneuvoston käsittelyyn.

Eilinen päivä jäi Suomen poliittiseen historiaan päivänä, josta ei käänteitä puuttunut. Vielä päivällä näytti siltä, että Sipilä jättää presidentille hallituksen eronpyynnön. Tilanne kuitenkin muuttui, kun perussuomalaisten puheenjohtajavaihdoksesta alkanut kriisi päättyi puolueen eduskuntaryhmän hajoamiseen.

20 perussuomalaisten kansanedustajaa – kaikki puolueen ministerit mukaan lukien – perusti uuden eduskuntaryhmän nimeltä Uusi vaihtoehto. Se kertoi jatkavansa mieluusti hallituksessa entisellä ohjelmalla.

Tämä kävi Sipilälle. Hän kertoi keskustelevansa keskustan eduskuntaryhmän sekä kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Petteri Orpon kanssa ja suosittelevansa yhteistyön jatkamista uuden ryhmän kanssa.

Sekä keskustan että kokoomuksen eduskuntaryhmät hyväksyivät kokouksissaan illalla Sipilän ehdotuksen hallituksen jatkosta.

4:11

Halla-aho: Loikkarin ottaa yleensä ohraleipä

Perussuomalaisten viikonloppuna valittu uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho oli pettynyt eduskuntaryhmän hajoamisesta ja sanoi yllättyneensä "tämän mittakaavan äänestäjien pettämisestä."

Perussuomalaisten mahdollista hajoamista oli pidetty esillä koko puheenjohtajakisan ajan. Halla-ahon mielestä ryhmän enemmistön loikkauksessa oli suurta ironiaa, sillä ulkoministeri Soini kirjoitti blogissaan kuun alussa pitävänsä loikkareita luusereina. Puheenjohtaja sanoi tapauksessa olevan kaikuja perussuomalaisten edeltäjän SMP:n synkimmistä ajoista.

– Ostetaan suurin osa eduskuntaryhmästä ministerinimityksillä ja muilla eduilla muiden puolueiden palvelukseen, Halla-aho latasi eilisessä tiedotustilaisuudessaan.

– Loikkarin ottaa yleensä ohraleipä, uskon, että niin tässäkin tilanteessa.

Halla-aho arvioi, että ratkaisua oli kaavailtu jo pidempään. Hän myös sanoi arvelevansa Soinin olleen vahvasti mukana tekemässä irtaantumispäätöstä. 

1:46

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.