Mainos

Ilmastonmuutos huolettaa suomalaisia - hallitukselta toivotaan tehokkaampia toimia

Tuhannen suomalaisen haastatteluun perustuva ilmastobarometri paljastaa, että suomalaiset pitävät ilmastonmuutosta suurena uhkana. Suomalaiset toivovat päättäjiltä aktiivisempaa ilmastopolitiikkaa ja yrityksiltä uusia ratkaisuja lämpenemisen hillitsemiseksi.

Selvä enemmistö (60%) haastatteluista on sitä mieltä, että hallituksen on toimittava aktiivisemmin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Yhtä suuri osa vastaajista vaatii, että Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Vastaajista 66 prosenttia on sitä mieltä, että Suomen pitäisi olla edelläkävijä päästöjä vähentävien teknologioiden käyttöönotossa.

Vain juhlapuheita, ei rohkeita päätöksiä

Asiantuntijan mielestä kansalaisten toiveet aktiivisemmasta politiikasta ovat aiheellisia.

- Kyllä poliitikkojen juhlapuheissa aina mainitaan, että asialle pitäisi tehdä jotain, mutta kun mennään käytännön tasolle, hyvin vähän tehdään rohkeita päätöksiä. Välillä oikein hävettää, kuinka paljon ollaan naapurivaltioita kuten Ruotsia ja Tanskaa jäljessä. Pitää huomata, että aikaikkuna toimia on ilmastonmuutoksen kohdalla 15-20 vuotta. Kohta olemme auttamattomasti jäljessä maailman markkinoita, jos niitä päätöksiä ei nyt tehdä, toteaa johtaja Mari Pantsar-Kallio Sitrasta.

Kyselyn mukaan suomalaiset haluaisivat lisää uusiutuvaa energiaa kuten aurinko- ja tuulivoimaa ja biopolttoaineita, vaikka se tekisi energiasta kalliimpaa. Tätä mieltä olis kaksi kolmasosaa (66%) vastaajista.

Ihmisten huoli ei näy omassa toiminnassa

Vaikka kansa haluaa Suomen vähentävän päästöjään tehokkaammin, oman arkielämän päästövähennystoimet ovat jääneet vaatimattomiksi. Kaksi kolmasosaa (65%) vastaajista ei ole muuttanut liikkumistaan, ruokailutottumuksiaan tai asumistaan ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

- Ehkä tämä yleinen niukkuus ja talouskriisituntemus, mikä nyt on, suuntaa sen katseen muualle. Ihmisillä voi myös olla väsymystä siihen, että pienten tekojen vaikutukset ovat kuitenkin pieniä. Ei ole löydetty kanavaa, mistä saataisiin isompaa aikaan, pohtii Suomen ilmastopaneelin varapuheenjohtaja, professori Marja Järvelä syytä kansalaisten vähäisiin ilmastotoimiin.

- Meiltä puuttuu kannusteita kansalaisille. Pitäisi katsoa koko verotusjärjestelmä uusiksi siten, että työntekoa verotetaan vähemmän ja ilmastonmuutoksen kannalta haitallisia toimia enemmän, ehdottaa Pantsar-Kallio.

Ilmastonmuutos hallitusohjelmaan

Yli puolet (52%) suomalaisista haluaisi, että ilmastonmuutoksen hillintä olisi seuraavan hallitusohjelman kärkiteemoja. Samaa toivovat asiantuntijat.

- Minusta energiapolitiikan tavoitteellisuus on tärkeää. Uusiutuva energia pitäisi saada hallitusohjelmassa vahvasti esille, sanoo Marja Järvelä.

- Toivoisin, että se näkyisi enemmän kuin tahtotilana. Puhuttaisiin keinoista ja puhuttaisiin, miten lähdetään tätä ilmastonmuutosta torjumaan ja millä tavalla luodaan niitä uusia teknologioita. Mikään ympäripyöreä ilmaus hallitusohjelmassa ei riitä mihinkään, muistuttaa Mari Pantsar-Kallio.

TNS Gallup Oy selvitti kansalaisten ilmastonäkemyksiä maaliskuussa. Tutkimukseen haastateltiin 1005 15-74 -vuotiasta suomalaista. Tutkimuksen virhemarginaali on 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja ilmastobarometristä löydät täältä.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja