Ilmastokriisiä ei ratkaista vain lento- ja laivaliikennettä vähentämällä – "Kaksi prosenttia maailman päästöistä"

Ilmastoprofessori:"Lentoliikenne ei ole ilmastonmuutoksen isoin haaste" 1:25
Katso videolta , missä ilmastonmuutoksen torjunnan painopiste pitäisi Taalaksen mukaan olla.

Maailman ilmatieteenjärjestön pääsihteeri, professori Petteri Taalas kehottaa ihmisiä katsomaan ilmastonmuutosta koko maailman vinkkelistä, ei vain Suomen. Lisäksi hän muistuttaa, että parjatun lentämisen rajoittaminen ei ilmastokriisiä ratkaise. 

Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut ilmastoasiantuntija Petteri Taalas sanoo muun muassa teollisuuden ja maalla kulkevan liikenteen olevan olennaisempi asia ilmastonmuutoksen torjunnassa kuin paljon puhutun lentämisen. 

– Lentoliikenne ei ole ilmastonmuutoksen isoin haaste. Lento- ja laivaliikenne tuottavat yhteensä vain noin kaksi prosenttia maailman päästöistä, Taalas sanoi.

"Fossiilienergia on ilmastonmuutoksen torjunnan ykkösasia"

Taalas toisti haastattelussa myös taannoisen, kohuakin herättäneen näkemyksensä siitä, että Suomessa keskitytään liikaa hiilinieluista puhumiseen. Suomen pinta-alasta iso osa on metsää, joka on yksi hiilinieluista. 

Taalaksen mukaan metsän hakkuiden lisääminen Suomessa ei ole niin ongelmallista, kuin usein annetaan ymmärtää. Hän vihjasi myös, että hakkuiden lopettaminen Suomessa voisi johtaa uusiin, nykyistä mahdollisesti huonompiin ratkaisuihin. 

Tätä tarkoittaa hiilinielu 0:52
Videolla kerrotaan, mitä hiilinielu tarkoittaa.

– Kannattaa katsoa isoa kuvaa maailmanlaajuisesti: fossiilienergia on ilmastonmuutoksen torjunnan ykkösasia.

– Kannattaa pohtia myös, väheneekö metsätuotteiden kysyntä, jos Suomi vähentää hakkuita. Voi olla, että hakkuut siirtyvät Venäjälle, jossa metsien uusiutuminen ei ole yhtä hyvää kuin Suomessa.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Taalaksen mukaan asioita ei ilmastokeskustelussa kannata katsoa asioita vain Suomen näkökulmasta.

– Jos me katsomme pelkästään Suomea, saattaa syntyä erilainen kuva kuin globaalista perspektiivistä.

Lue myös:

    Uusimmat