Mainos

Ilmarisen sijoitustuotot romahtivat pakkaselle

Työeläkeyhtiö Ilmarinen luottaa yhä osakemarkkinoihin, vaikka finanssimyräkkä rojautti yhtiön sijoitustuotot viime vuonna peräti 17,5 prosenttia miinukselle. Tulos on Ilmarisen kaikkien aikojen huonoin.

Ilmarisen sijoitussalkun markkina-arvo hupeni vuodessa lähes 4,5 miljardilla 20,9 miljardiin euroon. Voittoa tuottivat lähinnä vain kiinteistösijoitukset ja yrityslainat. Tästä huolimatta yhtiö aikoo pitää jatkossakin merkittävän osan sijoituksistaan kotimaisten yhtiöiden osakkeissa, joita on jopa ostettu lisää.

- Nyt on syytä pitää pää kylmänä. Pahinta olisi tuhota tulevaisuuden sijoitustuotot myymällä paniikissa osakkeita, joiden arvo voi jo lähitulevaisuudessa nousta tuntuvasti, toimitusjohtaja Harri Sailas arvioi.

Myös varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio korosti, että työeläkeyhtiön tulosta pitää tarkastella pitkällä aikajänteellä. Yksi poikkeuksellisen surkea vuosi ei vielä aiheuta painetta eläkemaksujen korotuksiin, puhumattakaan että se vaarantaisi ihmisten eläkkeitä.

Ilmarisen sijoitusten pitkän aikavälin nettotuotto on yhä viiden prosentin pinnassa ja yhtiön vakavaraisuus vankka. Toimintapääoma on nyt 2,1-kertainen vakavaraisuusrajaan nähden. Osakkeiden pakkomyynteihin olisi kumminkin jouduttu, jos työeläkeyhtiöiden sijoitussäännöksiä ei olisi lokakuussa tilapäisesti lievitetty, Ritakallio myönsi.

Tämä vuosi jo helpompi

Ritakallio luottaa, että alkanut vuosi on sijoittajille jo selvästi viime vuotta helpompi. Osakemarkkinoilla alkuvuosi saattaa vielä olla "pomppuista", mutta pankkien välisillä markkinoilla luottoriskien marginaalit pienenevät ja likviditeetti vähitellen palautuu.

- Vaikka osakekurssit vielä jonkin verran laskisivat, meidän on mahdollista päästä positiiviseen sijoitustulokseen, hän arvioi.

Ilmarisen yrityksille myöntämien lainojen määrä nousi vuodessa 1,2:sta 2,7 miljardiin euroon ja on yhä kasvussa. Ritakallio arvioi, että alkuvuoden aikana yrityslainoja myönnetään vielä 0,5-1 miljardilla eurolla.

Heikosta tuloksesta huolimatta Ilmarinen jakaa omistajilleen eli työeläkemaksuja maksaneille yrityksille 32 miljoonan euron asiakashyvitykset. Yhtiön mukaan summa on suunnilleen sama kuin mitä tehokkaalla toiminnalla säästettiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.