Mainos

Ilmalämpöpumpulla merkittävää säästöä, maksaa itsensä takaisin jopa kahdessa vuodessa

Lämmityskausi on kohta edessä loka-huhtikuussa ja suomalaisissa kodeissa odotetaan pelon sekaisin tuntein tulevaa talvea ja mahdollisia jättimäisiä sähkölaskuja. Talvella kodin lämpötila on nostettava 20–40 astetta ulkoilmaa korkeammalle. Nyt on viimeinen hetki valmistautua lämmityskauteen ja miettiä, miten saisi tulevat sähkölaskut pienemmäksi.

VTT:n laskelmien mukaan ilmalämpöpumpulla voidaan niin vanhoissa kuin uusissakin rakennuksissa säästää 35–40 prosenttia lämmöntarpeesta. Tämä on merkittävä säästö. Se tarkoittaa sitä, että ilmalämpöpumppu maksaa nykyään itsensä hyvinkin nopeasti takaisin.

Kuinka paljon säästät ilmalämpöpumpulla?

Keskimäärin hyvä ilmalämpöpumppu perusasennuksineen maksaa noin 2000–3000 euroa. Avainkysymys on se, kuinka paljon voit säästää euromääräisesti lämmityskustannuksissasi vuosittain, ja kuinka nopeasti ilmalämpöpumppu tällöin maksaa itsensä takaisin.

Tällä hetkellä on hyvin vaikeata arvioida tarkkaan sähkölämmitteisten talojen lämmityksen sähkön hintaa vuositasolla. Se riippuu kotitalouden sähkösopimuksesta.

VTT:n laskujen mukaan esimerkiksi normaalisti 15000kWh vuodessa käyttävässä sähkölämmitteisessä omakotitalossa ilmalämpöpumpulla voi säästää sähköä 6 000kWh verran. Vuodessa tämä merkitsee Energiaviraston heinäkuun keskihintojen perusteella yli 1100 euroa säästöä vuodessa.

Tällöin ilmalämpöpumppu voi parhaimmillaan maksaa itsensä takaisin jopa noin kahdessa vuodessa.

On myös hyvä muistaa, että ilmalämpöpumpun asennuksesta eli työn osuudesta saa kotitalousvähennyksen verotuksessa. Kun perusasennuksen hinta on normaalisti noin 800 euroa, niin verovähennettävää tulee yhteensä 320 euroa. Kotitalousvähennyksen maksimi on tänä vuonna 2250 euroa, josta omavastuu on 100 euroa. Työn osuudesta saa vähentää 40 prosenttia, jos on ostanut työn yritykseltä, joka on alv-rekisterissä. 

Kun haluat säästää, niin huomioi seuraava

Kuinka paljon sitten ilmalämpöpumppu kuluttaa sähköä lämmityskaudella? Ilmalämpöpumpun SCOP-arvo kertoo, kuinka paljon ilmalämpöpumppu tuottaa lämpöenergiaa yhdellä kilowatilla sähköenergiaa. SCOP-arvo tarkoittaa siis ilmalämpöpumpun hyötysuhdetta.

Wilfa Svalbard Extreme mallissa SCOP-arvo on 5,1. Tämä tarkoittaa sitä, että yksi kilowatti sähköenergiaa muuttuu 5,1 kilowatiksi lämpöenergiaa. Ilmalämpöpumpulla voit siis säästää vuositasolla energiaa jopa 5 000–8 000 kWh riippuen asunnon koosta sähkö- ja öljylämmitteisissä taloissa. Vuosittaisia säästöjä voi kertyä noin 500–900 euroa.

Wilfan ilmalämpöpumput on testattu Pohjois-Norjan vaativissa olosuhteissa ja niitä myydään vain Pohjoismaisilla markkinoilla.

Wilfa Svalbard Extreme ilmalämpöpumppu on myös korkeinta energialuokkaa A+++. Mitä korkeampi energialuokka, sen energiatehokkaampi laite on. Korkein A+++ -energialuokka kuluttaa kaikkein vähiten energiaa.

Onko ilmalämpöpumpulla lämmittäminen pakkaspäivinä kallista?

Ilmalämpöpumpun käyttöön kovalla pakkasella liittyy monesti epävarmuutta. Moni pelkää, että lämmittäminen tulee kalliiksi kylmimpinä päivinä. Näin ei missään tapauksessa kuitenkaan ole. Ilmalämpöpumppu kannattaa pitää päällä koko talven ajan, vaikka olisikin kova pakkanen.

Laitteen ohjausautomatiikka pitää huolen siitä, että lämpöpumppu ei mene rikki kovissakaan pakkasissa. Laadukkailla ilmalämpöpumpuilla ei ole käytännössä pakkasrajoja. Wilfa Svalbard Extreme lämmittää tehokkaasti vielä kovillakin pakkasilla. Tätä mallia käytetään paljon Pohjois-Norjan kovissa olosuhteissa lämmitykseen.

Mutta minkälainen on ilmalämpöpumpun hyöty pakkasella? Ilmalämpöpumput laskevat selvästi koko lämmityskauden energiakustannuksia, eikä siihen vaikuta paljoakaan pakkasjaksot. Ratkaisevinta on energiatehokkuus koko lämmityskaudella, jonka pituus on Suomessa yli 8 kuukautta, myös Etelä-Suomessa.

On hyvä muistaa, että ulkoilman lämpötila on yli 8 kuukauden ajan +10 asteen ja -10 asteen välillä koko maassa. Näissä lämpötiloissa ilmalämpöpumppujen hyötysuhde on ehdottomasti parhaimmillaan.

Näin saat parhaimman tehon irti ilmalämpöpumpustasi

Kodin lämpöpatterit kannattaa lämmityskaudella pitää päällä, mutta termostaatti säädettynä pari astetta ilmalämpöpumpun tavoite sisälämpötilaa pienemmällä. Jos ilmalämpöpumpun tavoitelämpötila on esimerkiksi 22 astetta, niin kannattaa pitää patteritermostaatit 18–19 asteessa. Tässä tilanteessa lämpöpatterit eivät normaalitilanteessa ole ollenkaan käytössä, mutta lämpiävät sitten tarvittaessa.

Jos lämmität myös tulisijalla, varmista kauko-ohjaimesta, että ilmalämpöpumppu on asetettu lämmitystilaan ”heating”. Jos se on automaattiasetuksella, niin se voi ryhtyä jäähdyttämään takan lämmittäessä asuntoa. 

Pitkä takuu on tärkeä

Yksi laadukkaan pumpun tunnusmerkeistä on hyvä takuu. Wilfa on norjalainen yritys ja ainut merkki Suomen markkinoilla, joka tarjoaa ilmalämpöpumpuille seitsemän vuoden takuun.

llmalämpöpumpun ikä on noin 10 vuotta, mutta se voi kestää parhaimmillaan jopa 15 vuotta tai enemmän. Energiatehokkuus ja pumpun alhainen äänenvoimakkuus ovat tärkeitä ominaisuuksia. Moni arvostaa myös plasmasuodatinta, joka puhdistaa sisäilmasta epäpuhtaudet ja esimerkiksi lemmikkien karvoista irtoavat allergiset bakteerit.

Ilmalämpöpumppua voi huoltaa itse

Laitteen toimintaan voi vaikuttaa merkittävästi itse. Ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimet on imuroitava 2–4 viikon välein riippuen siitä, onko esimerkiksi kotitaloudessa lemmikkielämiä. Ulkoyksikkö on hyvä tarkistaa keskimäärin kerran kuukaudessa.

Sisäyksikön suodattimien puhdistus käy helposti avaamalla etupaneelin ja imuroimalla suodattimia. Jos pöly on rasvaista, eikä irtoa imurilla, niin suodattimet voi pestä haaleassa vedessä, johon on laitettu hieman pesuainetta.

Ulkoyksikkö kannattaa pitää puhtaana sekä lumesta että roskista. Mikäli mahdollista, samalla on hyvä tarkistaa, että kondenssivedet valuvat oikeaan paikkaan.

Wilfa SVALBARD EXTREME (svh 2139€ ilman asennusta)

Svalbard Extreme ilmalämpöpumppu on sekä ympäristöystävällinen että erittäin tehokas. Sisäyksikkö on tyylikäs ja soveltuu pohjoismaiseen vaaleasävyiseen sisustukseen. Sisäyksikkö on suunniteltu jakamaan lämpöä tehokkaasti sen ollessa myös erittäin hiljainen. Laite soveltuu hyvin myös kesäasuntojen ylläpitolämpötilan tuottajaksi. Sisäänrakennetun WiFi-toiminnon ansiosta Svalbard Extreme on mahdollista etäohjata mökin ylläpitolämpötilan ja normaalin huonelämpötilan välillä. Tilasuositus on 150-200 m2.  Lämmitys maksimiteho 7200 W, jäähdytys maksimi teho 5000 W, WIFI sisäänrakennettuna, R 32 kylmäaine. SCOP lämmitettäessä 5,1, Energialuokitus: jäähdytys A+++, sisäyksikön mitat mm (lxkxs): 960 x 301 x 225 mm,  ulkoyksikön mitat mm (lxkxs): 899 x 596 x 378 mm, Sulakekoko 16 A, putken maksimi pituus 20 metriä.

NARVIK 35 (svh 1179€ ilman asennusta)

Lämmitys maksimi teho 5500 W, ja jäähdytys maksimi teho 4000 W, tilasuositus 80-120 m2, WIFI sisäänrakennettuna, R32 kylmäaine, SCOP lämmitettäessä 4,0. Energialuokitus, jäähdytys A++. Sisäyksikön mitat mm (lxkxs): 845 x 289 x 209 mm.

Ulkoyksikön mitat mm (lxkxs): 776 x 540 x 320 mm. Sulakekoko 10 A, putken maksimipituus 20 m.

Wilfa ilmalämpöpumppu-mallistossa on viisi erilaista mallia. Laatu on erinomainen sekä hinnat kilpailukykyiset.

Narvik 25 Svh 1069€, Narvik 35 Svh 1179€, Lofoten Powerful 1729€, Svalbard Extreme 2139€ sekä Trysil Floor Comfort (lattiamalli) 1829€. Hinnat ilman asennusta.

Katso lisätietoa Ilmalämpöpumput - Wilfa, nettisivuiltamme löytyy myös jälleenmyyjät/asentajat ja yhteydenotot sähköpostilla contact@wilfa.fi


Lue myös:

    Uusimmat